Šport > Zimski športi
15549 ogledov

Legendarni skakalec: "Smučarski skoki lahko izumrejo"

Adam Malysz Epa
Legendarni poljski skakalec ne izključuje niti najbolj črnega scenarija za prihodnost smučarskih skokov.

Nekdanji poljski smučarski skakalec Adam Malysz, štirikratni dobitnik velikega globusa in eden najprepoznavnejših skakalcev vseh časov, se je v intervjuju za Sport.pl ozrl v prihodnost skakalnega športa.

Med drugim je komentiral prizadevanja Mednarodne smučarske zveze (Fis) za večjo prepoznavnost panoge in širitev tekmovanja v oddaljene konce sveta, kjer smučarski skoki nimajo takšne tradicije kot v Evropi.

Fis že dlje časa pogleduje proti Kitajski in Daljnemu vzhodu ter si obenem prizadeva obuditi zanimanje v ZDA, v zadnjem času pa se potihoma omenja celo možnost organizacije tekem v Savdski Arabiji ali kateri drugi arabski državi.

Adam Malysz | Avtor: Profimedia Profimedia
"Nekateri bi temu rekli eksotika. Po drugi strani pa so se že pred časom pojavili načrti za notranjo skakalnico. Finci so jo želeli zgraditi v Ruki, kjer je vedno zelo vetrovno. Ob stroških so se samo zgrozili in zato je do danes še niso zgradili. V nekaterih drugih državah to morda ne bi bil takšen problem, toda prej bi morali nekoga prepričati, da se loti česa takšnega. Kako donosen bo takšen projekt?" se sprašuje Malysz.

Kritičen ostaja tudi do poseganja v tradicijo, kot je na primer ukinitev tradicionalne moštvene tekme na olimpijskih igrah leta 2026 v Milanu, kjer bosta ekipo po novem tvorila le dva tekmovalca.

"Ekipne tekme so bile vrsto let stalnica tega športa. Lahko se jih spremeni v preizkušnjo dvojic, toda s tem se športnikom odreče priložnost za osvajanje medalj na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih. Ne nasprotujem vsem spremembam, nekatere me sploh ne motijo. Težko je reči, kako bo vse skupaj izpadlo, a trenutno je predvidenih kar nekaj sprememb, ki jih je težko sprejeti. Fis vse moči usmeja v to, da bi disciplino približal drugim državam, vendar ob tem pozablja na najboljše. To so države, ki zagotavljajo pokrovitelje in privabljajo gledalce, zato sem prepričan, da ne bodo kar tako popustile Fisu. Najpomembnejše je, da smučarskim skokom zagotovimo preživetje."

Dmitriy Vassiliev "Brez komentarja" Šport Konec je! Fis vztraja pri popolni prepovedi

Pa obstaja možnost, da bi zanimanje za smučarske skoke nekoč v prihodnosti povsem zamrlo? "V tem trenutku si tega še ne morem predstavljati, toda po naravi sem realist, zato se zavedam, da smučarski skoki lahko izumrejo. Še posebej v teh časih računalniške tehnologije. Lahko se zgodi, da bomo že v dobrih desetih letih postali popolnoma brezbrižni do vsega, kar se bo dogajalo izven digitalnega sveta. Morda se bo kdo domislil tekmovanja izza računalnika," je odvrnil 45-letni Poljak.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 5
  • miro8 11:56 27.oktober 2023.

    Pa saj skoki že sedaj nikogar več ne zanimajo, privlačijo samo še poleti. Poleg tega pa gledalce tudi neizmerno moti stalna "kuhna" z zaletno višino, vetrom, milimetri hlač itd. S to pretirano regulacijo so tudi uničili F1, na isti poti pa je tudi MotoGP.

  • satir 11:40 27.oktober 2023.

    skok v širino, skok v neznano, skok v preteklost, pride malo z zamudo, skoka v prihodnost pa ne bo, ker slabo kaže za prihodnost. Tado da še najboljše je hamburger pa skok v širino... pa z miško v roki (ne ...prikaži več z miško od punce) ...

  • Kmodri 09:55 27.oktober 2023.

    Prišli bodo novi športi!