Šport > Zimski športi
45906 ogledov

Konec je! Fis vztraja pri popolni prepovedi

Dmitriy Vassiliev Profimedia
Mednarodna smučarska zveza (Fis) bo do nadaljnjega vztrajala pri svojem stališču do ruskih in beloruskih športnikov.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je pred pričetkom tekmovanj v tekmovalni zimi 2023/2024 še enkrat potrdila svojo odločitev o prepovedi nastopanja ruskim in beloruskim športnikov na vseh tekmovanjih pod njenim okriljem. 

"Naša trenutna politika, ki ruskim in beloruskim športnikom prepoveduje udeležbo na mednarodnih tekmovanjih pod okriljem Fisa, bo do nadaljnjega ostala nespremenjena," je krovna smučarska zveza sporočila v uradni izjavi. 

Predstavnikom in predstavnicam iz Rusije in Belorusije je udeležba na tekmovanjih pod okriljem Fisa onemogočena tako rekoč od začetka vojne v Ukrajini. Prepoved zajema vse športne panoge pod okriljem zveze.

Odermatt Kaj zdaj? Šport Najboljši smučar na svetu o bitki s Fisom: "Ničesar nisem dobil v pisni obliki" Stefan Kraft Preobrat Šport Fis popustil v svoji sporni zahtevi, športniki so si oddahnili

Fis se pri svoji odločitvi ni ravnal po predlogu Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), ki je marca napovedal vrnitev ruskih in beloruskih športnikov na mednarodna tekmovanja, kjer bodo nastopali pod nevtralno zastavo. Vrnitev je sicer predvidena samo za tiste športnike, ki javno nasprotujejo vojni v Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin je odločitev Moka označil za "etnično diskriminacijo". Komite je te obtožbe kategorično zavrnil in v odgovoru med drugim zapisal: "Udeležba na olimpijskih igrah na noben način ni človekova pravica in tega ne omenja niti Olimpijska listina."

Še enkrat je bilo izrecno poudarjeno tudi to, da je suspenz posledica "odločitev ruske in beloruske vlade".

Vladimir Putin Udarili nazaj Šport Tako je Mok odgovoril na hude Putinove obtožbe Vladimir Putin Udaril po MOK-u Šport Putin s hudimi obtožbami na račun MOK-a

Če je Mok kljub določenim omejitvam glede uporabe državnih simbolov in pogojevanju s političnimi stališči na nek način ponudil prst ruskim in beloruskim športnikom, pa Fis za zdaj ostaja neomajen.

"Pričakovali smo takšno odločitev," je povedala nekdanja ruska smučarska tekačica Jelena Valbe. "Od aktivistov bi težko pričakovali karkoli drugega. Sploh ne želim razmišljati, kdo vse vpliva na te odločitve," je dejala.

"Nisem presenečen," pa je povedal trener smučarskih tekačev Jurij Borodavko. "Sploh se ne mislim odzvati na to odločitev," je dodal.

Pred kratkim je vrnitev mladih ruskih nogometašev na mednarodna tekmovanja napovedala tudi Evropska nogometna zveza (Uefa), a so si Aleksander Čeferin in kolegi hitro premislili, potem ko je več članic zagrozilo z bojkotom tekem.

Aleksander Čeferin Udarec za Ruse Šport Velik zasuk! Čeferin popustil, Rusi ostajajo brez ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 21:59 26.oktober 2023.

    Neprecenljiva mizerna hinavščina v vrhovnih delovnih telesih športnih organizacij .

  • LukaMB 21:25 26.oktober 2023.

    Kdaj bodo banned ZDA, VB, Izrael in Francija ter Nemčija pa še tisti Avstralkoti spodaj, ki so pobijali Aborigine in podobno? Skratka kolikokrat bi ZDA in VB morale biti banane iz vseh športov pa se to do sedaj ni zgodilo, ...prikaži več zakaj? Zakaj taka hipokritičnost in EU nespametnost? Zakaj delujemo kot ovce v čredi, zakaj nimamo svoj jaz?

  • Kmodri 21:14 26.oktober 2023.

    Rusi bodo lahko tekmovali pred Putlerjevem dvoru!