Šport
497 ogledov

Zlato in bron za Slovenijo!

Maruša Štangar Peter Kastelic
Slovenski judoistki sta si v Gruziji priborili odličji.

Slovenski judoistki Maruša in Anja Štangar sta na veliki nagradi v Tbilisiju osvojili zlato in bronasto kolajno. Maruša je bila nepremagljiva v kategoriji do 48 kilogramov, Anja pa si je v kategoriji do 52 kilogramov priborila bron.

V močni konkurenci tekmovalcev iz 38 držav je Maruša Štangar, varovanka Olge Štirbe pri ljubljanski Olimpiji, najprej pometla z Nemko Miro Ulrich. V dolgi prvi akciji si je v parterju po dobri minuti priborila zmago. Več dela je imela nato z Italijanko Francesco Milani, ki je bolje začela in povedla z vazarijem. Slovenka je lovila zaostanek, bila uspešna, po 13 sekundah podaljška pa boj končala z iponom.

Po najtežjem boju je 20-letna Štangarjeva, bronasta z zadnjega mladinskega SP, nato v polfinalu uspešno ubranila prednost vazarija iz druge minute, vnovič dobljenega v parterju, proti Britanki Kimberley Renicks. V finalu pa je tekmovalka Olimpije dokazala, da je mojstrica parterja ter si v dvoboju s Srbkinjo Milico Nikolić, peto z zadnjega SP v Budimpešti, priborila zmago s končnim prijemom. Štangarjeva je že v uvodu finalnega dvoboja dosegla vazari, po minuti in 45 sekundah pa boj končala z drugo akcijo na tatamiju.

Dve leti starejša sestra Anja je bronu z januarskega tekmovanja v Tunisu dodala še bron v Tbilisiju. V prvem nastopu je imela Slovenka srečo z žrebom in bila prosta, v drugem pa izgubila s Švicarko Evelyne Tschopp. Švicarka je dolgo držala prednost vazarija, Štangarjeva pa je kljub poškodbi prsta vendarle izenačila, a je 14 sekund pred koncem tekmici uspel odločilni met za zmago.

V nadaljevanju je bila Slovenka prepričljiva. Najprej je v repasažu predčasno ugnala Italijanko Giulio Pierucci, v boju za bron pa je bila brez možnosti tudi Kazahstanka Žadira Amirtajeva, saj je boj trajal vsega dobro minuto. Zlato kolajno je po zmagi nad Švicarko Tschoppovo osvojila Francozinja Amandina Buchard.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice