Šport
14 ogledov

Zlato za Bertonclja

sašo bertoncelj EPA
Kot prvi Slovenec je danes zlato odličje na Evropskih igrah v Bakuju osvojil Sašo Bertoncelj na konju z ročaji.

Saša Bertoncelj je kot prvi Slovenec osvojil odličje na Evropskih igrah v Bakuju. V finalu konja z ročajem se je uspešno boril s sotekmeci in bil nagrajen z zlato medaljo.

Bertoncelj je imel na videz lahko nalogo, saj je nastopal predzadnji in pred njim je več kot 14 točk prejel le Britanec Bevan in ob solidno izpeljani vaji je bila Slovenija po dobrem tednu dni na tem, da na evropskih igrah osvoji prvo odličje. Tega se je zavedal tudi Gorenjec, ki je po seskoku dvignil roke v zrak in stisnil pesti, s čimer je dal jasen znak, da bo končal na stopničkah za zmagovalce. "Vedel sem, da imam medaljo."

A pot do nje nikakor ni bila lahka. "Tekma je bila težka. Ko greš peti na orodje in tekmeci pred tabo delajo napake, ni lahko. Tresejo se ti roke in noge in kdor je to izkusil, ve o čem govorim. Veš, da moraš vajo samo narediti, kar pa je včasih enako, kot bi ti kdo obesil 50 kg na noge. Težko se je zbrati. To je včasih težje, kot če veš, da mora biti vaja perfektna. Res ni lahko. Najprej je treba čez težak prvi del, čeprav to morda lahko zgleda, a takrat veš, da moraš narediti vajo do konca, kar je morda še težje."

Za njim je bil na vrsti le še Stepko, ki je vsaj na videz opravil zelo dobro. "Sodniki so bili v prejšnjih nastopih malo na njegovi strani, a očitno je bilo danes pri njem napak več. Tudi njemu so noge enkrat pobegnile, vseeno pa sem mislil sem, da bo malo pred mano, zato sem bil tudi malo presenečen," še pravi tekmovalec, ki je bil presrečen tudi zaradi dejstva, da mu je v sezoni 2015 končno tudi v finalu uspelo prikazati dobro izvedbo.

Pred tem je bil letos v svetovnem pokalu trikrat v finalu, vendar na stopničke ni stopil. Tudi na prvem vrhuncu sezone, aprilskem evropskem prvenstvu v francoskem Montpellierju ni posegel po najvišjih mestih. Že v kvalifikacijah se mu je pripetila napaka in tekmovanje je končal daleč v ozadju.

Bertoncelj je zato na podelitvi še bolj užival. "Fenomenalno je slišati svojo himno. Enostavno mi je odleglo, prisotnih je bilo veliko čustev. Po slabi sezoni jih je bilo še več," je še dejal tekmovalec, ki sta mu medaljo med drugimi podelila generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Edi Kolar in prva dama Azerbajdžana Mehriban Aliyeva. "Čeprav sem premagal njihovega tekmovalca Stepka, mislim, da mi je čestitala iz srca. Iz srca mi je za zlato čestital tudi Stepko sam," je še dejal telovadec.

Tridesetletnik, varovanec selektorja Sebastijana Piletiča, ima doslej poleg zlatega odličja na evropskih igrah še prvo mesto na sredozemskih igrah v Mersinu 2013, na evropskih prvenstvih 2010 in 2014 pa je bil bronast. Vrh sezone Bertonclja še čaka. Na jesenskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu bo namreč lovil medaljo in s tem mesto za olimpijske igre v Riu de Janeiru prihodnje leto.

O tem, da je Bertoncelj prvi Slovenec z medaljo in to zlato, s prvih evropskih iger, reprezentant še ni razmišljal. "Kam jo dati, še ne vem. Nekaj medalj že imam, a verjetno bo ta po dveh nočeh na vrhu. Posebej po vseh teh občutkih tukaj."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.