Šport
12 ogledov

Zmaga Američanu, Žagar razočaran

Speedway NV Evrope Borut Cvetko/Mediaspeed
Preizkušnja za VN Slovenije v Krškem, je na oval Matije Gubca privabila veliko gledalcev, ki so lahko videli ameriško slavje. Zmagal je namreč veteran, 45-letni svetovni prvak Greg Hancock, domači matador Matej Žagar pa je prizorišče zapustil razočaran brez polfinalnih bojev.

Na deveti preizkušnji sezone svetovnega prvenstva v speedwayu je zmagal neuničljivi Greg Hancock. Na dirki za VN Slovenije je bil drugi Britanec Tai Woffinden, tretji pa Danec Peter Kildemand.

V finalu je bil Američan podobno prepričljiv kot v vseh prejšnjih vožnjah - v sedmih mu je do polnega izkupička 21 točk manjkala le ena točka - in je slavil zanesljivo zmago. Drugi je bil na koncu Woffinden, ki je celoten večer prav tako vozil zelo dobro in se je v polfinalu v enem krogu s tretjega prebil na prvo mesto. V dvoboju dveh Dancev za najnižjo stopničko je nazadnje več pokazal Kildemand in na četrto mesto potisnil Nickija Pedersena.

"Vedno je lepo, če si na tem mestu. Zelo sem si želel te zmage. Vsi so zelo hitri, še posebej moja soseda na zmagovalnem odru. Zato je vse skupaj še toliko lepše. Dodal sem še kakšen odstotek, trdo delam in ta igra se nikoli ne konča. Premagam jih lahko z adrenalinom, izkušnjami, pa tudi s tehniko. Če vse seštejem, se lahko izide. Se pa že veselim naslednje dirke na Švedskem," je po zmagi razlagal Hancock, ki velja za nekakšno živo legendo speedwaya. Ima namreč 188 dirk v seriji Grand Prix (v 20 letih je manjkal je le na eni sami, pa še na tej zaradi poškodbe), s prvo letošnjo zmago pa je v svojem že 79. finalu dosegel 19. zmago.

V takšni družbi po dirki ni bil razočaran niti Woffinden, ki letos naskakuje drugi naslov po letu 2013. "Zelo dobro. Še lepše bi bilo zmagati, a tale stari maček ima veliko izkušenj. Težko ga je premagati. Vesel sem, da sem spet na odru na tej dirki, povečal sem vodstvo v SP, čeprav le za točko. Skratka, zdaj se počutim, kot da sem na vrhu sveta," je dejal Britanec.

Za polfinale je bilo tokrat na zahtevni progi v Krškem potrebno zbrati devet točk; eden od dirkačev z devetimi, Maciej Janowski, pa je celo ostal brez izločilnih bojev na devetem mestu.

Deseto mesto za Žagarja

Točko manj je imel na koncu Matej Žagar. Na dirki, ki je njegova najbolj domača v koledarju SP (čeprav se zelo domače počuti tudi na prizorišču prejšnje zmage v Gorzowu, kjer vozi za tamkajšnji klub v poljski ligi), je želel pokazati, da lahko pride na vrh. Čeprav je vozil poškodovan, čuti namreč boleče posledice treh padcev v treh tednih, je skušal dati vse od sebe. A je ostal brez posamične zmage v vožnjah, zmago bi nujno potreboval predvsem v svoji zadnji, kjer pa je bil drugi. Seštevek dveh tretjih mest in treh drugih ter osem točk je na koncu zadoščalo za deseto mesto. Razočarani Žagar je hitro zapustil prizorišče in se tudi ni ustavil pri slovenskih predstavnikih sedme sile.

Žagarjeva najboljša uvrstitev v Krškem tako tudi po jubilejni deseti izvedbi dirke na najvišji ravni - serija Grand Prix se je v Slovenijo vrnila po enoletnem premoru - ostaja tretje mesto iz leta 2005. V tej sezoni ima Žagar sicer že dve zmagi (v Varšavi in Gorzowu), tudi po današnjem zanj ne najbolj zadovoljivem razpletu pa ostaja visoko v skupnem seštevku, kjer je četrti z 89 točkami. Woffinden je pri 127 točkah, današnji zmagovalec ima po novem 102 točki, Pedersen pa 98.

V Krškem sta za nekaj dodatnega slovenskega pridiha poskrbela še Aleksander Čonda in Denis Štojs. Prvi je končal na 17. mestu z eno točko za tretje mesto v svoji tretji vožnji, Štojs pa je kot rezerva tudi dobil priložnost in nastopil že v prvi vožnji po diskvalifikaciji Šveda Andreasa Jonssona. V tej vožnji je premagal prav Čondo, tako da je na koncu z enakim izkupičkom končal mesto pred njim, na 16.

V Krškem je tako za piko na i manjkal le še slovenski uspeh: prireditelji iz AMD Krško so bili sicer lahko zadovoljni z vremenskimi razmerami, varnostjo (le en nekoliko resnejši padec se je za Janowskega srečno končal), pa tudi obiskom, saj so navijači dodobra napolnili stadion in se približali številki 11.000. Sezona dirk za SP, do konca so še tri preizkušnje, se bo nadaljevala čez 14 dni v Stockholmu.

Izidi:
1. Greg Hancock (ZDA) 20
2. Tai Woffinden (VBr) 18
3. Peter Kildemand (Dan) 13
4. Nicki Pedersen (Dan) 13
5. Niels-Kristian Iversen (Dan) 11
6. Jason Doyle (Avs) 11
7. Chris Holder (Avs) 9
8. Troy Batchelor (Avs) 9
9. Maciej Janowski (Pol) 9
10. Matej Žagar (Slo) 8
...
16. Denis Štojs (Slo) 1
17. Aleksander Čonda (Slo) 1

Skupno (9):
1. Tai Woffinden 127
2. Greg Hancock 102
3. Nicki Pedersen 98
4. Matej Žagar 89
5. Niels-Kristian Iversen 81
6. Chris Holder 78
7. Jason Doyle 77
8. Maciej Janowski 72
...
28. Denis Štojs (Slo) 1
29. Aleksander Čonda (Slo) 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.