Šport
8 ogledov

"Med Zdravljico nisem čutil bolečine"

Matej Žagar
1/5
EPA
Slovenski speedwayist Matej Žagar je dirko za svetovno prvenstvo, veliko nagrado Poljske v Gorzowu končal na prvem mestu, čeprav je v rednem delu dirke, v 18. vožnji grdo padel in končal v zaščitnih ogradah ter je že bil v reševalnem vozilu. Žagar je vpisal drugo zmago med svetovno elito.

Na dirki za VN Poljske je bil drugi Američan Greg Hancock, tretji Britanec Tai Woffinden, četrti domačin Bartosz Zmarzlik.

Dvaintridesetletni Matej Žagar je v 18. vožnji sicer trčil z Dancem Nickijem Pedersenom, oba pa sta končala v zaščitni ogradi. Zadnji ni mogel nadaljevati, Žagarja pa so odpeljali na zdravniški pregled - sprva je kazalo, da Slovenec ne bo več dirkal - vendar se je po nekaj minutah vrnil na stezo in oddirkal ponovljeno dirko do konca, v polfinale pa se je prebil kot tretji. V polfinalu se je naprej prebil za Hancockom, drugo mesto pa je ubranil v zadnjih metrih. V finalu se je prebil na prvo mesto, ki ga ni več izpustil iz rok.

Po drugem mestu na dirki pred tem, v danskem Horsensu in drugem mestu na tem ovalu v lanski sezoni, je Žagar z zmago le potrdil izvrstno formo in tudi pripravljenost motorjev, saj je že tretjemu padcu v slabem mesecu dni zbral dovolj moči, da je na stadionu njegovega domačega kluba stopil tretjič v karieri na najvišjo stopničko. Če je še lani stopničke v Gorzowu delil še z dvema klubskima kolegoma, je bil letos edini, ki je na koncu dvignil na noge stadion, ki ga je do konca napolnilo kakih 17.000 navijačev.

"Od bolečin se sploh nisem sposoben veseliti te zmage, kakor bi to bilo potrebno, skoraj zagotovo bom preventivno moral še na pregled, saj me bolečina v dimljah kar pošteno skrbi," so bile besede slovenskega šampiona po zmagi, h kateri je še dodal: "V spidveju enostavno moraš imeti pri padcih srečo in mene je danes hvala bogu spremljala, na koncu se moram zahvaliti tudi svoji ekipi, ki je do polfinala uspela prestaviti moj najboljši agregat v delujoč motocikel, saj sem prvega pri padcu povsem uničil."

Matej Žagar | Avtor: EPA EPA
"Tako sem lahko peljal, kot sem si zamislil, in me zadnji izbor startne pozicije ni motil. Prav nasprotno, vedel sem, da imam motor nastavljen za hitro vožnjo po zunanji strani in ko sem uspel prehiteti in tudi nekoliko ovirati Zmarzlika, sem se lotil še Hancocka, za katerega sem vedel že iz polfinala, da se drži notranjega roba proge, ko sem zbral dovolj hitrosti sem ga tako s planom B prehitel po zunanji strani in moral le še zdržati do konca. Adrenalin, ki ga čutiš ob tem je pa tako velik, da vse do sestopa iz stopničk, po igranju Zdravljice in zabavi s šampanjcem, nisem čutil bolečine," je vtise strnil Žagar.

Najlepše vabilo za VN Slovenije

V rednem delu dirke je do nesrečne, 18. vožnje zbral osem točk, kar je pomenilo, da za varno uvrstitev v polfinale potrebuje še vsaj točko. Pred drugim zavojem je vozil na drugem mestu, ko ga je ob vstopu v zavoj po levi strani zadel Avstralec Jason Doyle. Na Žagarja se je v naslednjem trenutku iz desne strani naslonil še Pedersen in grd padec obeh je bil neizbežen. Žagar je na srečo uspel še pravočasno odriniti svoj motor, ki je poletel nad ograjo in padel nazaj na progo, ne da bi zadel katerega od voznikov.

Oba sta potrebovala kar precej časa, da sta zapustila oval, Žagar celo v reševalnem vozilu. Pedersen je končal z nastopom in odšel v bolnišnico na pregled glave, Žagar pa je zmagal v ponovljeni vožnji. V polfinalu je iz starta potegnil za Hancockom in ves čas spretno odbil napade Danca Nielsa K. Iversena. Finale pa se ne bi moglo končati bolje, saj je premagal vse, ki so na stavnicah kotirali višje od njega.

"To je kot rečeno proga, ki jo najbolje poznam, a moje srce je v Sloveniji in upam, da bo tudi ta uspeh pripomogel, da bomo čez dva tedna v Krškem na VN Slovenije videli resnično poln stadion Matije Gubca, ki bo mene in ostale voznike vzpodbujal do nove zmage," je sklenil Slovenec, ki je v točkovanju SP trenutno na četrtem mestu, le točko za Hancockom. Karavana najboljših spidvejistov se bo na deveti letošnji preizkušnji v Krškem pomerila 12. septembra.

Izidi:
1. Matej Žagar (Slovenija) 16 točk, 2. Greg Hancock (ZDA) 17, 3. Tai Woffinden (VBr) 18, 4. Bartosz Zmarzlik (Pol) 14, 5. Niels K. Iversen, 6. Michael J. Jensen oba 10, 7. Peter Kildemand (vsi Dan) 9, 8. Chris Holder (Avs) 8, 9. Nicki Pedersen (Dan) 7, 10. Jason Doyle (Avs) 6;

Skupni seštevek SP po 8. dirki od 12.:
1. Woffinden 109 točk, 2. Pedersen 85, 3. Hancock 82, 4. Žagar 81, 5. Iversen 70, 6. Holder 69, 7. Doyle 66, 8. Jensen 64, 9. Janowski 63, 10. Jonsson 51.