Šport
26 ogledov

Zmaga na Švedsko, Valenčič 11.

1/7
Žurnal24 main
Slalom na Sljemenu je pripadel Švedu Andreju Myhrerju. Tudi Hrvati slavijo - Ivica Kostelić je končal kot drugi, junak dneva pa tretji Mattias Hargin, ki je na stopničke prišel s 30. mesta. Valenčič 11., Skube 27.
Upam, da je današnja tekma prelomnica in bo šlo naprej bolje. Trudil se bom in skušal na vsakem prizorišču prikazati največ.
Mitja Valenčič
Enajsto mesto Valenčiča je daleč najboljša moška slovenska uvrstitev v tehničnih disciplinah v tej zimi. Pred tekmo na Sljemenu je edine slovenske slalomske točke osvojil Valenčič, ki je bil 14. novembra na uvodni tekmi sezone v tej disciplini v Leviju na 26. mestu. Po prvi vožnji je bil na 13. mestu (+1,22). Vodil je Italijan Giuliano Razzoli, olimpijski zmagovalec. Na drugem mestu je bil Kostelić (+0,22), tretji pa je bil Avstrijec Benjamin Raich (+0,44). Šved Mattias Hargin je bil šele trideseti, vendar pa 25 tisoč gledalcev, kolikor naj bi se jih zbralo po ocenah organizatorjev, gotovo ni pričakovalo, da se bo na koncu boril celo za zmago. Nekoliko mehkejša proga je med ledenimi ploščami skrivala luknje in boljšim finalistom iz prve vožnje otežila nastope ter le redki so zmogli obdržati res visoka mesta.


Hargin se je povzpel na tretje mesto in s tem postavil rekord po napredovanju v finalih slaloma; pred njim je za 26 mest napredoval Švicar Marc Berthod, ki je leta 2007 v Adelbodnu zmagal. Kostelić se je obupno boril za prvo hrvaško zmago na domačem prizorišču, vendar je bil po prihodu v cilj že drugi za Myhrerjem, ki je bil po prvi vožnji četrti; na to mesto je po finalu padel Razzoli. Kostelić je na Sljemenu še tretjič osvojil drugo mesto, Myhrer pa je po štirih letih še drugič stopil na najvišjo stopničko v pokalu.

"Proga v finalu se je tako 'razvijala', da so imeli tekmovalci z višjimi številkami zelo težko delo. Toda tudi Hargin je je moral odlično peljati, samo dobri pogoji niso dovolj za zmago, zato si moram doma ogledati njegov nastop. Sam sem z današnjim nastopom zadovoljen, kljub napaki v spodnjem delu. Toda če bi se odločil za manj tvegan nastop, bi bil pod 20. mestom. Upam, da je današnja tekma prelomnica in bo šlo naprej bolje. Trudil se bom in skušal na vsakem prizorišču prikazati največ," je povedal Valenčič, četrti lani na Sljemenu.

V finale se je s 27. časom uvrstil tudi Matic Skube, ki je tretjič v pokalu osvojil točke; prvič že 18. marca 2007 v švicarskem Lenzerheideju (22.) in drugič 6. januarja lani na Sljemenu (23.). V finalu je imel izvrstne pogoje, ki pa jih ni izkoristil, kar je v cilju potrdil tudi Jure Košir, predsednik odbora za alpsko smučanje Smučarske zveze Slovenije (SZS). Skube pa je dejal: "Nisem zadovoljen. Po prvo vožnji je kazalo, da bom lahko napadel iz ozadja, ker so bile razlike majhne. Žal pa na drugi progi nisem pokazal vsega, kar znam. Moj nastop ni bil 'rezerviran', v želji zgolj po osvojitvi točk, saj od starta nisem našel pravega ritma. Moral bom pozabiti to drugo vožnjo in iti naprej, saj je ta nastop vseeno manjša spodbuda za naprej," je menil Skube.

Preostala slovenska tekmovalca Mitja Dragšič in Bernard Vajdič sta bila prepočasna za uvrstitev v finale.

Slalom (M), Sljeme, končni vrstni red:

1. Andre Myhrer (ŠVE) 1:52,74

2. Ivica Kostelić (HRV) + 0,10
3. Mattians Hargin (ŠVE) + 0,36
4. Giuliano Razzoli (ITA) + 0,40
5. Christian Deville (ITA) + 0,65
6. Ted Ligety (ZDA) + 0,73
...
11. Mitja Valenčič (SLO) + 1,18
27. Matic Skube (SLO) + 2,42


Sljeme, po prvi vožnji (M):


1. G. Razzoli (Ita) 56,08
2. I. Kostelić (Hrv) + 0,22
3. B. Raich (Avt) + 0,44
4. A. Myhrer (Šve) + 0,46
5. J. Lizeroux (Fra) + 0,47
...
13. M. Valenčič (Slo) + 1,21
27. M. Skube (Slo) + 1,93
...
45. B. Vajdič (Slo) + 2,72
58. M. Dragšič (Slo) + 4,44

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.