Šport
175 ogledov

Zmaga za Rogličevo ekipo, ta med favoriti v Italiji

Dylan Groenewegen Epa
Nizozemec Dylan Groenewegen je po zmagoslavju v prvi slavil še v današnji, drugi etapi kolesarske dirke Pariz-Nica.

Dylan Groenewegen, član ekipe Jumbo-Visma, za to je sezono s skupno zmago v Združenih arabskih emiratih uspešno začel tudi Primož Roglič, je na 163,5 kilometra dolgi preizkušnji med Les Breviairesom in Bellegardom v ciljnem sprintu sedmerice ugnal Španca Ivana Garcio in Belgijca Philippa Gilberta.

Med precej vetrovno etapo se je sicer večkrat oblikovalo več skupin, še 15 kilometrov pred ciljem je imelo vodilnih 24 kolesarjev pred drugo, večjo skupino približno pol minute prednosti, pet kilometrov pozneje pa sta se obe skupini združili.

Iz teh približno 60 kolesarjev so na koncu v ospredje prišli sprinterji, od skupine se je "izstrelilo" sedem kolesarjev, največ moči pa je imel zmagovalec prve etape Groenewegen, ki je tudi skupno vodilni. Pred Poljakom Michalom Kwiatkowskim ima 12 sekund prednosti, pred Špancem Luisom Leonom Sanchezom pa 13.

sveča plamen Tragedija v ZDA Šport Šok: 23-letna svetovna prvakinja storila samomor

Od Slovencev je bil tokrat najboljši Kristijan Koren (Bahrain-Merida), ki je na 41. mestu zaostal pet sekund. Koren je skupno 50. s 3:07 minute zaostanka. Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) je bil danes 97., Simon Špilak (Katjuša) 110., Domen Novak (Bahrain-Merida) pa 130. Skupno so slednji trije 73., 121. in 144.

Roglič med največjimi favoriti

Medtek ko njegov moštveni kolega zamguje na dirki Pariz-Nica, se Roglič pripravlja na preizkušnjo po italijanskih cestah. V sredo se bo tako začela 54. kolesarska dirka od Tirenskega do Jadranskega morja, ena najmočnejših etapnih dirk v koledarju svetovne serije v spomladanskem delu sezone. Med glavne favorite za skupno zmago sodi tudi Roglič, zmagovalec letošnje dirke po Združenih arabskih emiratih.

primož roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

V karavano se po krajši odsotnosti zaradi padca na treningu pred prvo belgijsko klasiko vrača slovenski prvak Matej Mohorič, ki bo eden od dveh Slovencev v moštvu Bahrain-Meride. Drugi bo Jan Tratnik. Kapetan moštva bo Italijan Vincenzo Nibali, glavni športni direktor Gorazd Štangelj pa stavi tudi na Italijana Damiana Carusa in Avstralca Rohana Dennisa.

Za moštvo UAE Emirates bo nastopil Jan Polanc. Jumbo-Visma bo zbrana okrog Rogliča, ki bo imel ob sebi večino kolegov z dirke po ZAE. Zasavec je lani dobil eno etapo, dve leti nazaj pa je bil skupno četrti.

Letošnja trasa ne bo imela dolgih in zahtevnih vzponov, bo pa ogromno kratkih in zelo strmih. Zato so se za nastop odločili raznoliki kolesarji, od najboljših hribolazcev, do sprinterjev in specialistov za vožnje na čas - prva etapa bo namreč moštveni kronometer, zadnja pa posamični.

Julianj Alaphilippe Prestižna klasika Šport Alaphilippe kralj italijanskih "belih cest"

Med favorite za končno zmago poleg Rogliča sodijo Valižan Geraint Thomas, Nizozemec Tom Dumoulin, Nibali, Francoz Thibaut Pinot, Španec Mikel Landa in Britanec Adam Yates. Med lovci na etapne zmage bodo Slovak Peter Sagan, Belgijec Greg van Avermaet, Francoz Julian Alaphilippe, Belgijca Tim Wellens in Tiesj Benoot, sprinterske obračune bodo popestrili tudi Kolumbijec Fernando Gaviria, Italijan Giacomo Nizzolo, Francoz Nacer Bouhanni in drugi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.