Šport
112 ogledov

Alaphilippe kralj italijanskih "belih cest"

Julianj Alaphilippe
Na sončnih in zaprašenih makadamskih cestah slovite kolesarske klasike Strade Bianche je slavil Julian Alaphilippe, ki je v sprintu trojice na klanec premagal Danca Jakoba Fuglsanga in mladega Belgijca Wouta van Aerta.

Razgibana klasika po belih toskanskih makadamskih cestah s startom in ciljem v Sieni se je začela precej hitro in napadalno, toda prvi beg je izoblikoval šele po 30 kilometrih, ko si je prednost 5 minut uspela privoziti trojica Diego Rosa, Leo Vincent in Nico Denz, katerim se je v ospredju kasneje pridružil še Alexandre Geniez. Glavnina je večino ubežnikov kmalu ujela, tako da 70 kilometrov pred ciljem v vodstvu ostane osamljen Skyjev kolesar, Rosa.

Diego Rosa | Avtor: Profimedia Profimedia

Na 8. makadamskem sektorju dirke, ki je bil hkrati tudi najdaljši, pa so močno pospešili lanski zmagovalec Tiesj Benoot, Zdenek Štybar, Greg van Avermaet, Tim Wellens, Julian Alaphilippe, Jakob Fuglsang, Alexey Lutsenko, Wout van Aert. Alberto Bettiol, Simon Clarke, Rob Power, Romain Seigle ter Toms Skujins, ki zaključijo sektor z zaostankom ene minute za Roso in s prednostjo 30 sekund pred naslednjo skupino, v kateri sta se nahajala Vincenzo Nibali in Geraint Thomas.

Strade Bianchi | Avtor: Profimedia Profimedia

Zasledovalna skupina je ujela Roso 36 kilometrov pred ciljem, medtem ko sta v ozadju na 9. sektorju napadla Maximilian Schachmann in Vyacheslav Kuznetsov, ki jima je uspelo ujeti vodilno skupino.

Na enem izmed manjših vzponov se je nato za napad odločil Fuglsang, kateremu sta uspela slediti van Aert in Alaphilippe. Skupaj so si privozili prednost dobrih 30 sekund, nato pa je na predzadnjem makadamskem sektorju zaostal van Aert.

Fuglsang, ki se je zavedal, da v sprintu nima možnosti proti Alaphilippu je nato napadel med vzponom na klanec Le Tolfe, toda Alaphilippe je brez težav odgovoril na vse napade nekdanjega zmagovalca Dirke po Sloveniji. Zadnji daljši vzpon na dirki sta tako prečkala pol minute pred van Aertom in dobro minuto in pol pred ostalimi zasledovalci.

Jakob Fuglsang, Julian Alaphilippe | Avtor: Profimedia Profimedia

V zadnjih kilometrih pa sta vodilna tekmovalca večino časa zgolj nadzorovala drug drugega, nihče ni hotel narekovati tempa in kar naenkrat je kilometer pred ciljem mimo njiju švignil van Aert. Toda med strmim in kratkim vzponom do cilja v starem delu Siene mu je zmanjkalo moči, tako da sta za zmago obračunala Francoz in Danec. Alaphilippe je s silovitim napadom na najstrmejšem delu strl odpor Fuglsanga ter se tako veselil prve francoske zmage na tej mladi, a spektakularni in priljubljeni klasiki.

Alaphilippe je na Strade Bianche nastopil prvič, svojemu moštvu Deceuninck - Quick Step pa je prikolesaril četrto zaporedno zmago na zadnjih štirih enodnevnih dirkah na najvišji ravni ter 15. v sezoni.

Julian Alaphilippe | Avtor: Profimedia Profimedia

"Res je neverjetno, da sem ob prvem nastopu na Strade Bianche zmagal. Ves dan sem razmišljal o zaključku dirke. K sreči nisem padel ali predrl zračnico. Moja ekipa me je dobro ščitila. Jakob Fuglsang je bil zelo močan, sam sem oddirkal brez napake. Do zadnjega zavoja nisem verjel v zmago. Je pa zato zdaj bolj sladka," je povedal Francoz.

Izmed Slovencev je bil prvi na cilju Tadej Pogačar (UAE Emirates) na 30. mestu, Jan Tratnik, ki je poskusil z napadom med sedmim in osmim makadamskim sektorjem, je bil 37. in Luka Pibernik (oba Bahrain-Merida) 39. Brez uvrstitve je ostal Grega Bole (Bahrain-Merida).

 

Retultati Strade Bianche 2019:

1. Julian Alaphilippe
2. Jakob Fuglsang + 0.02
3. Wout Van Aert + 0.27
4. Zdenek Stybar + 1.00
5. Tiesj Benoot
6. Greg Van Avermaet + 1.01
7. Alexey Lutsenko +1.04
8. Simon Clarke + 1.08
9. Toms Skujins +1.12
10. Tim Wellens + 1.21

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice