Šport
604 ogledov

Roglič zaostal le za svetovnim prvakom in še povečal vodstvo

Dirka po ZAE
Svetovni prvak v cestnem kolesarstvu Alejandro Valverde je zmagovalec tretje etape Dirke po Združenih arabskih emiratih, medtem ko je Slovenec Primož Roglič še povečal vodstvo v skupnem seštevku.

Tretja etape letošnje Dirke po ZAE je postregla s prvo resno preizkušnjo za hribolazce. Popolnoma ravna trasa etape se je namreč zaključila z vzponom na najvišji vrh emirata Abu Dhabi, Jebel Hafeet. Ciljno črto je prvi prečkal Španec Alejandro Valverde (Movistar), ki je v zadnjih metrih v sprintu na klanec premagal našega Primoža Rogliča (Jumbo Visma), ki je tako še povečal svoje skupno vodstvo.

Etapa se je sicer začela precej mirno, beg pa so tvorili stari znanci, ubežniki druge etape, Igor Boev, Stepan Kurianov in Charles Planet, katerim se je tokrat pridružil še Planetov sotekmovalec Fabio Calabria. Četverica si je privozila dobre štiri minute prednosti, a je bila že 80 kilometrov pred ciljem ujeta, tako da se glavnina skupaj pripelje do vzpona na Jebel Hafeet.

Dirka po ZAE | Avtor: Profimedia Profimedia

Za napad sta se prva odločila Diego Ulissi ter Patrick Bevin, katerima se kmalu pridruži Robert Power, a so 6 kilometrov do cilja ujeti. Medtem najhitreješim nista uspela slediti Vincenzo Nibali ter Richie Porte.

V glavnini je narekovanje tempa prevzela prav ekipa Jumbo Visma, ki je imela v mislih našega Primoža Rogliča. Največ škode je napravil mladi Laurens De Plus, saj mnogim velikim imenom kolesarstva ni uspelo slediti tempu mladega Rogličevega sotekmovalca.

Ko pa je 4 kilometre pred ciljem De Plus dokončno omagal, se je Roglič odločil za silovit napad, kateremu so uspeli slediti le Daniel Martin, David Gaudu in Emanuel Buchmann. Ko se je 2 kilometra pred ciljem naklon vzpona nekoliko znižal, se je vodilnim uspel priključiti tudi Valverde, medtem ko je po enem izmed mnogih napadov sotekmovalcev omagal Martin.

Dirka po ZAE | Avtor: Profimedia Profimedia

V zadnjih metrih se je za zključni sprint prvi odločil prav Valverde, ki pa je unovčil svoje izkušnje (etapo z vzponom na Jebel Hafeet je dobil že lani) ter uspel ciljno črto prečkati pred našim šampionom. To je bila prva zmaga Valverdeja po osvojitvi naslova svetovnega prvaka.

"Res sem si želel etapne zmage in ob tem braniti majico vodilnega. Na tem vzponu sem bil prvič, nisem poznal cilja, toda najbolj pomembno je, da smo z ekipo pokazali, kako močni smo," je na cilju dejal Roglič.

Dirka po ZAE | Avtor: Profimedia Profimedia

Roglič je tako še povečal vodstvo v skupnem seštevku, saj je najbližje zasledovalce pustil daleč za seboj, medtem ko se je Valverde prebil na drugo mesto z zaostankom 14 sekund. Gaudu (FDJ), ki je etapo končal na tretjem mestu, je tretji tudi v skupnem seštevku z zaostankom 31 sekund.

Preostala Slovenca na dirki Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) in Jan Tratnik (Bahrain-Merida) sta končala v ozadju. Mezgec je bil z dobrimi 11 minutami zaostanka 79., Tratnik pa s 17 minutami 128. Skupno je Mezgec 75., Tratnik pa 116.

V sredo sledi 205-kilometrska razgibana etapa s ciljem na Hatto Dam.

Rezultati 3. etape Dirke po ZAE:
1. Alejandro Valverde
2. Primoz Roglič
3. David Gaudu
4. Emanuel Buchmann + 0.04
5. Daniel Martin + 0.12
6. Davide Formolo + 0.33
7. Ilnur Zakarin
8. James Knox + 0.35
9. Bauke Mollema
10. Jan Hirt

Skupni seštevek Dirke po ZAE:
1. Primoz Roglič
2. Alejandro Valverde + 0.14
3. David Gaudu + 0.31
4. Emanuel Buchmann  + 0.39
5. Wilco Kelderman + 0.47
6. Daniel Martin + 0.54
7. Tom Dumoulin + 0.57
8. Victor de la Parte + 1.05
9. James Knox + 1.07
10 Davide Formolo + 1.08

Tadej Pogačar Slovenska senzacija Šport Prišel kot rezerva, nato dobil prvo dirko med elito
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice