Šport
951 ogledov

Znan novi selektor Slovenije

Ljubomir Vranješ Profimedia
Po slovesu Veselina Vujovića ima slovenska moška rokometna reprezentanca novega selektorja.

Švedski rokometni strokovnjak srbskih korenin Ljubomir Vranješ je novi selektor moške reprezentance Slovenije. Šestinštiridesetletni Šved je na tem položaju zamenjal Črnogorca Veselina Vujovića, ki ga je vodstvo Rokometne zveze Slovenije (RZS) odstavilo 27. novembra zavoljo slabega vzdušja v reprezentanci in bledih predstav v zadnjem obdobju.

Vodstvo RZS, na čelu s predsednikom Franjem Bobincem, je v zadnjih treh tednih navezalo stike s številnimi strokovnjaki, na koncu pa se je odločilo, da bo elitno izbrano vrsto na bližnjem evropskem prvenstvu med 10. in 26. januarjem 2020 na Švedskem in Norveškem ter v Avstriji vodil Vranješ, ki je enajsti selektor Slovenije.

Pred Vranješem so bili na tem položaju - nekateri od njih tudi v dveh mandatih - še Tone Tiselj, Miro Požun, Slavko Ivezič, Leopold Jeras, Matjaž Tominec, Niko Markovič, Kasim Kamenica, Zvonimir Serdarušić, Boris Denić in Veselin Vujović.

uro šerbec Bilo je napeto Šport Vujovićev pomočnik razkril, zakaj je v reprezentanci počilo

Vranješeva igralska in trenerska kartoteka je osupljiva: bil je igralec zlatega švedskega rokometnega rodu in član razvpitega "Bengan Boys", poimenovana po legendarnem trenerju Bengtu Johanssonu. V tej ekipi so bili poleg Vranješa še sami velikani rokometne igre, kot so Magnus Wislander, Per Carlen, Staffan Olsson, Magnus Andersson, Ola Lindgren in Stefan Lövgren.

V času igralske kariere - na klubski sceni je igral za švedski Redbergslids, španski Granollers ter nemška Nordhorn in Flensburg - je s Švedsko trikrat slavil na evropskih prvenstvih v Italiji 1998, na Hrvaškem 2000 in na Švedskem 2002, na svetovnih prvenstvih je osvojil zlato kolajno v Egiptu 1999 ter srebrni na Japonskem 1997 in v Franciji 2001, olimpijske igre v Sydneyju pa je Švedska po porazu proti Rusiji končala na drugem mestu.

Vranješ je na začetku trenerske poti med letoma 2010 in 2017 vodil Flensburg ter z njim v sezoni 2013/14 osvojil evropsko ligo prvakov. V tem obdobju je bil kratek čas tudi selektor Srbije, med letoma 2017 in 2018 pa tudi selektor Madžarske in trener Veszprema. Trenutno je prvi mož stroke pri švedskemu Kristianstadu, kjer igra tudi občasni slovenski reprezentant Gregor Ocvirk.

Šved se bo prvič s svojimi novimi varovanci srečal 26. decembra v Zrečah, ognjeni krst na slovenski klopi pa bo imel 3. januarja na pripravljalni tekmi proti Severni Makedoniji v Slovenj Gradcu. Slovenija se bo dan kasneje v Trbovljah pomerila še s Črno goro.

Njegov pomočnik ostaja Uroš Zorman. Prvi asistent slovitega Talanta Dušebajeva pri poljski ekipi Vive Kielce je skupaj z direktorjem reprezentance Urošem Mohoričem v obdobju brez selektorja tudi sestavil širši nabor 28 kandidatov za nastop na EP, ki bo prvič v zgodovini v treh državah in bo na njem nastopilo 24 reprezentanc.

Nizozemska SP v rokometu SP v rokometu Šport Neverjetna drama v finalu, v glavni vlogi sodnici

"Zelo smo veseli, da smo našli resnično vrhunskega strokovnjaka, ki so ga potrdili tudi člani predsedstva RZS (izbran je bil soglasno, le eden se je vzdržal, opomba STA). Vranješ je izpolnil vse štiri kriterije, ki smo jih postavili v iskanju novega selektorja," je na današnji dobro obiskani novinarski konferenci v ljubljanskem hotelu hotel InterContinental uvodoma dejal predsednik RZS Franjo Bobinac.

"Gre za dobrega in uglednega strokovnjaka, ki ima veljavo tudi na mednarodni ravni. Ob tem je v času igralske kariere osvojil številna odličja na velikih tekmovanjih in se izkazal tudi na trenerskem področju. S Flensburgom je leta 2014 je osvojil ligo prvakov, nemški klub pa je tedaj igral vrhunski in najlepši rokomet. Hkrati pa gre za zelo analitičnega trenerja, pravega predstavnika skandinavske šole rokometa, hkrati pa gre za izjemno karizmatičnega vodjo," je dodal Bobinac.

Slovenija se bo v skupinskem delu v Göteborgu pomerila s Švedsko, Švico in Poljsko, preboj v drugi del tekmovanja v Malmö si bosta izborili le dve najboljši reprezentanci. V primeru uvrstitve v drugi del jo bržkone čakajo tekme s samimi rokometnimi velesilami, kot so Francija, Danska, Norveška in Madžarska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.