Šport
15085 ogledov

Vujovićev pomočnik razkril, zakaj je v reprezentanci počilo

uroš šerbec Profimedia Uroš Šerbec (drugi z leve) je bil štiri leta Vujovićeva desna roka.
Nekdanji kapetan slovenske rokometne reprezentance, ki je vrsto let tesno sodeloval z Veselinom Vujovićem, meni, da je bila prekinitev pogodbe s črnogorskim strokovnjakom neizbežna, saj so se njegovi prijemi izpeli, odnosi z igralci pa porušili.

Rokometna zveza Slovenije (RZS) je konec novembra po štirih letih končala sodelovanje s priznanim rokometnim strategom Veselinom Vujovićem.

Odločitev je v zraku visela več mesecev, saj so se odnosi v reprezentanci skrhali, dokončno pa je sodu dno izbil Vujovićev izpad na tekmi lige Seha, kjer se je na sila neprimeren način verbalno znesel nad Aleksom Vlahom.

Veselin Vujović Veliki škandal Šport Vujović znorel nad Slovencem: "Umri! Je*em ti življenje! Umri že enkrat!"

Vujovićev izpad so obsodili številni slovenski rokometni veljaki, med njimi tudi Uroš Šerbec, nekdanji Vujovićev pomočnik, ki je bil kar štiri leta selektorjeva desna roka, dokler ga ni RZS septembra obvestila, da ni več primeren za to delovno mesto.

Uroš Šerbec je za reprezentanco odigral 120 tekem in dosegel 467 golov.

Šerbec meni, da so bili Črnogorcu na slovenski klopi šteti dnevi, zelo kritičen pa je tudi do sage glede imenovanja naslednika ter vsesplošne nespretnosti s strani krovne rokometne zveze.

uro šerbec | Avtor: Profimedia Profimedia

Kako gledate na odločitev Rokometne zveze Slovenije (RZS), da odslovi gospoda Veselina Vujovića?
Mislim, da je bilo prepozno. Če so o tem tuhtali že poleti, potem pa so prišli do te odločitve, je bilo to po mojem mnenju prepozno. Že zdaj lahko vidimo, da se saga glede imenovanja novega selektorja kar vleče. Vsak dan brez selektorja je za reprezentanco izgubljen, še posebej tik pred prvenstvom.

Vas je odločitev zveze presenetila?
Sam pri sebi sem pričakoval, da se bo to zgodilo. Žal je bila tista Vujovićeva nespretnost nekakšen povod ali olajšanje, da so potem lahko to speljali. Nespretno narejeno in, če je do tega že moralo priti, tudi prepozno.

Več let ste tesno sodelovali z Vujovićem. Kako gledate na njegovo delo na klopi slovenske izbrane vrste?
Rezultati kažejo, da je bilo eno obdobje zelo uspešno. Najuspešnejše v zgodovini slovenskega rokometa. Bronasta medalja na svetovnem prvenstvu, potem šesto mesto na olimpijskih igrah, kar je najboljša uvrstitev v treh nastopih. V tistem obdobju je bilo uspehov dovolj, tudi igra je bila kvalitetna. Naredili smo velik preskok naprej. Govorim v množini, ker sem bil tudi jaz zraven. Učvrstili smo obrambo, razširili kader, pomladili reprezentanco in mislim, da je bilo kar nekaj dobrih tekem za pogledati. Tudi rezultati so bili dobri, čeprav smo imeli ves čas težave s poškodbami. Na zadnjem evropskem prvenstvu na Hrvaškem smo želeli doseči še en vrhunec, a zaradi težav s poškodbami nikakor nismo uspeli sestaviti konkurenčne ekipe. Kljub temu smo bili za gol oddaljeni od višjih mest, da ne govorimo o tisti sodniški kalvariji z Nemci. Do takrat smo imeli res dobro obdobje. Tudi odziv gledalcev je bil fantastičen.

Veselin Vujović | Avtor: Profimedia Profimedia

Kje so se potem stvari zalomile?
V zadnjem letu je to zvodenelo. Kemija med igralci in selektorjem ni bila več prava. Priznati moram, da so bile stvari napete. Prišlo je do nekakšne zasičenosti in naveličanosti. Nekateri igralci so zaradi slabših odnosov začeli razmišljati, ali bi sploh še prišli. To se počasi razširi na vse igralce in strukture. V zadnjem letu se je to poznalo. Rezultatsko niti ni bilo težav, toda igra, predvsem pa vzdušje v reprezentanci, nista bila več takšna kot prej.

Vujović je močan karakter s svojimi, včasih posebnimi metodami dela. Kakšno je vaše mnenje o njegovih trenerskih prijemih?
Sem član prejšnje generacije, ko še ni bilo telefonov in podobnih reči. Tudi iz nekdanje skupne države sem teh stvari nekako vajen. Takšna je bila jugoslovanska šola. Čeprav smo bili nekoliko oddaljeni od srža na jugu, smo to sprejeli kot nekaj povsem običajnega. Tudi naši fantje so to sprejeli. Mogoče je bilo na začetku malo težav, ko pa smo odnose razčistili in se osredotočili na rezultat, je funkcioniralo.

veselin vujović | Avtor: Profimedia Profimedia

Ali menite, da so bili njegovi prijemi sporni?
Vujovićevi motivacijski prijemi so časovno omejeni. Imajo svoj rok trajanja. Tudi v klubih, kjer je deloval, je to šlo eno, dve, tri leta. Tukaj teče že četrto polno leto in tudi po tej plati so ti prijemi zvodeneli. Kar zadeva retoriko, smo se sčasoma navadili in to sprejeli. Ko enkrat zmanjka besed in se začnejo prijemi ponavljati, takrat to na igralcih ne učinkuje več. O spornosti prijemov lahko debatiramo. Sporni so zato, ker kamere snemajo med minuto odmora, ko se je zgodil ta zadnji incident, ki je nekaterim prišel kar prav.

Omenili ste, da je incident "nekaterim prišel prav". Ali menite, da je bil njegov izpad resnično kaplja čez rob ali so ga na zvezi zgolj uporabili kot izgovor, da se ga - grdo rečeno - znebijo?
Verjetno je vodstvu prišlo kar prav, še posebej ko se je to razplamtelo v medijih. Ključno je bilo, da so to obsodili tako javnost kot nekateri igralci. Takrat so tudi na vrhu zveze začutili, da ni več povezave med igralci in selektorjem, kar pa je ključno za rezultat.

Kakšno vlogo je pri vsem tem odigrala RZS?
Zveza si lahko tudi sama pripiše napako. Septembra so napovedovali popolno mobilizacijo za reprezentanco, tudi Vujović bi se moral povsem osredotočiti, čez teden dni pa so mu pustili, da je sprejel službo v Zagrebu. Tista ekipa je bila v razsulu, tudi po kvaliteti slaba. Vujović težka prenaša poraze, zato se je nervoza pri njem stopnjevala. S tem dovoljenjem je tudi zveza naredila napako, še posebej če so prej obljubljali, da to nikakor ne pride v poštev.

Koga bi si želeli videti na mestu novega selektorja?
Želel bi si videti sebe. Malo šale (smeh).

Omenjajo se tudi določena imena. Kdo ima največ možnosti?
Vem, da si zveza želi eminentnega selektorja, da tudi zveza s tem pokaže svoje sposobnosti. Tudi Vujović je bil tujec in postavil je visoke kriterije. Če so ga že odslovili, si ne morejo privoščiti, da gredo zdaj pod nivo. Vem, da iščejo tujca, kar je težko, še posebej zdaj. Poleti bi bilo lažje. Kandidati imajo svoje klube, ki si težko privoščijo, da bi bil trener odsoten en mesec. Potem so tu še finance. Naša zveza ni tako bogata, da bi si lahko privoščila selektorje po ceni, kakršno imajo na tržišču. Obupano iščejo vse možnosti. Dnevno beremo o kandidatih, na koncu pa bodo morali poseči po nekem planu B ali C. 

Kaj pa Uroš Zorman?
Javno so povedali, da Urošu Zormanu še ne bodo zaupali, ampak glede na to, da so že marsikdaj požrli besedo, tudi to ni nemogoče. Omenjata se Marko Šibila in Branko Tamše, ampak kolikor slišim, so v kontakt stopili zelo pozno. Ne vem, kaj se bo zgodilo. Negotovost nas vse že malo iritira.

RZS bo novega selektorja predstavila v torek, 17. decembra 2019.

Ali ste v stikih z zvezo? Ste jim ponudili svoje usluge?
Ne. Ko so mi septembra povedali, da nisem več zaželen, je bil tudi zame zelo razočarujoče. Odtlej nimamo stikov. Začutil sem, da me je vodstvo prečrtalo.  Morda bom počakal na boljše čase. 

Bi sprejeli položaj selektorja?
Za vse nas, ki živimo za to in smo rokometu tudi nekaj dali, jaz vedno poudarjam, da sta moji ekipi Celje in reprezentanca, bi bila to velika čast in ponos. A tukaj nismo zato, da o tem odločamo, ampak zato, da če se nekdo odloči za nas, pripomoremo po najboljših močeh. Jasno, da bi to tudi naredil, ampak tisti, ki odločajo, imajo svoje vizije. 

Kakšna je vaša kratkoročna napoved za prihodnost slovenskega rokometa?
Vsi bomo nestrpno pričakovali prvenstvo, ima veliko težo, saj se lovi zadnji vlak za OI in seveda tudi medalja v Tokiu. Zaenkrat smo daleč od tega, a vsi upamo, da se bo izšlo čim bolje.

Komentarjev 1
  • Avatar Lannilena
    Lannilena 00:03 17.december 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

Sorodne novice