Šport
31 ogledov

Županja: Tina je kraljica

olimpijske igre soči veleslalom tina maze anna fenninger viktoria rebensburg EPA
Življenje v Črni na Koroškem se je danes ob spremljanju drugega teka veleslalomske preizkušnje za smučarke na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju ustavilo.

Po zmagi domačinke Tine Maze in osvojeni drugi olimpijski zlati kolajni v manj kot enem tednu so po kraju na koncu Mežiške doline zadoneli vriski, harmonike in raglje ...  tudi plesalo se je.

Ob drugem teku veleslaloma se je dopoldne ustavil pouk v osnovi šoli, da so lahko šolarji spremljali uspeh domačinke, ki je pred leti obiskovala isto šolo. Tekmo so spremljali v bližnjem Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, veselo je bilo tudi v gostilnah. V gostišču, ki mu domačini rečejo Pri Pumpasu in kjer se redno zbirajo člani navijaškega kluba Črna na Koroškem, je bilo živahno že od jutranjega prvega teka, ki se je začel ob 6.30. "Vedel sem, da bo zmagala, o tem nisem dvomil," je dejal eden od navijačev Tine Maze in njen sorodnik Roland Sušel - Puba in dodal, da so Črnjani vajeni kolajn in osvojenih odličij, saj je kraj dal že vrsto olimpijcev od skakalcev. Dodal je še: "Za Črno to ni presenečenje. To je samo veselje, da smo dobili še eno."

Mazejeva si zasluži svoj muzej

Da so v Črni na Koroškem, ki danes ob vstopu v kraj znova nosi napis Zlata na Koroškem, neizmerno ponosni, poudarja tudi županja Romana Lesjak, ki je napovedala, da bodo naročili kar raziskovalno nalogo z naslovom Vpliv Črne na zlato. Občina je sicer letošnje leto že pred začetkom njegovim začetkom razglasila za olimpijsko leto, med drugim snuje odprtje olimpijskega muzeja, saj je na olimpijskih igrah doslej sodelovalo že kar sedem krajanov, vključno s Tino Maze, za katero pa Lesjakova pravi, da bi si gotovo s svojimi uspehi zaslužila svoj muzej. "Tina je kraljica. Jaz mislim, da bi bilo vse, kar bi v Črni naredili zanjo, premalo. Neizmerno smo ji hvaležni in neizmerno se veselimo z njo ter ji iz srca privoščimo ta uspeh," je dejala županja.

Bogata zgodovina Črnjanov

Prva dva črnjanska olimpijca sta bila smučarska skakalca brata Drago in Danilo Pudgar, ki sta se udeležila olimpijskih iger v Saporu na Japonskem leta 1972. V kasnejših letih so na olimpijskih igrah poleg Mazejeve tekmovali še alpski smučarji Katjuša Pušnik, Mitja Kunc in Aleš Gorza ter smučarska tekačica Nataša Lačen.

zlata na koroškem črna na koroškem tina maze domači kraj | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
V Črni, kjer se praznovanja ob uspehih Tine Maze nadaljujejo, pa so že v pričakovanju petkove slalomske tekme za ženske v Sočiju. Številni Tinini sokrajani so ob nanizanih uspehih prepričani, da Korošica še ni rekla zadnje besede.

Po 90 letih izenačila rekord Leona Štuklja

Mazejeva je kot prva Slovenka po osamosvojitvi na istih igrah osvojila dve zlati kolajni ter se po 90 letih izenačila s telovadcem Leonom Štukljem, ki je bil dvakrat zlat na poletnih igrah v Parizu 1924.

Štukelj je bil prvi Slovenec s tremi zlatimi kolajnami v individualnem športu na olimpijskih igrah. Najprej je slavil na poletnih igrah leta 1924 v Parizu v gimnastiki v mnogoboju in na drogu. Tretjo zlato kolajno pa je osvojil na krogih na igrah leta 1928 v Amsterdamu. Dve zlati kolajni, tako kot Mazejeva, ima le še telovadec Miro Cerar, ki je kraljeval na konju z ročaji na igrah v Tokiu leta 1964 in na igrah v Ciudad de Mexicu leta 1968.

Zlate kolajne s poletnih OI

Po osamosvojitvi Slovenije sta prvo zlato kolajno osvojila veslača Iztok Čop in Luka Špik v dvojnem dvojcu na igrah v Sydneyju leta 2000, na istih igrah je bil zlat tudi strelec Rajmond Debevec. Do naslednjega zlata v Pekingu je moralo miniti osem let, ko je bil zlat atlet Primož Kozmus v metu kladiva, in nato preteči še štiri leta, ko je v Londonu kot prva Slovenka zlato kolajno osvojila judoistka Urška Žolnir.

V moštvenih športih sta edina nosilca zlate olimpijske kolajne rokometaša Alenka Cuderman in Rolando Pušnik, ki sta bila člane zlate jugoslovanske rokometne odprave na igrah leta 1984 v Los Angelesu.

slovenske kolajne soči olimpijske igre | Avtor: STA STA

Komentarjev 2
  • PIKO5 18:49 18.februar 2014.

    Kapo doI čestitke TINI in njeni EKIPI splačalo se je in obrestovalo to trdo delo dve ZLATI medalji, še emkrat kapo dol !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • YaKo 15:16 18.februar 2014.

    Zlata Zlata na Koroškem