Svet
292 ogledov

13 milijonov ljudi v karanteni, kaznovali 26 uradnikov

koronavirus COVID-19 Kitajska Epa
Zaradi izbruha okužb s koronavirusom je kitajski disciplinski organ danes kaznoval 26 uradnikov v mestu Xian. Okoli 13 milijonov prebivalcev mesta je sicer od četrtka v strogi karanteni.

Centralna komisija za disciplinski nadzor je sporočila, da je bilo 26 uradnikov komunistične partije kaznovanih zaradi "nezadostne strogosti pri preprečevanju in nadzoru izbruha" covida-19. Pri inšpekcijskem nadzoru naj bi ugotovili ohlapen pristop do testiranja in neusklajen odziv, ki je oviral sledenje stikov v Xianu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajske uradnike, za katere oblasti ocenijo, da niso uspeli nadzorovati virusa v svoji regiji, redno odpuščajo ali drugače kaznujejo. Med drugim so oktobra odpustili sekretarja partije v Notranji Mongoliji, avgusta pa vodjo zdravstvene komisije mesta Zhengzhou.

Število obolelih naraslo na 250, mesto v karanteni

V Xianu so v sredo zaznali 63 novih okužb s koronavirusom, danes pa še dodatnih 49, s čimer se je skupno število obolelih v zadnjih tednih povečalo na več kot 250. Od četrtka sme iz stanovanja le en član gospodinjstva, in sicer enkrat na dva dni, da nakupi nujne življenjske potrebščine. Prebivalci tudi ne smejo zapuščati mesta, razen v nujnih primerih, ko pa morajo za to dobiti posebno dovoljenje oblasti.

Gre za zadnji državni ukrep v skladu s strogim pristopom Pekinga v boju proti covidu-19. Kitajska želi čim prej zatreti širjenje koronavirusa, saj se pripravlja na februarske zimske olimpijske igre v prestolnici Peking.

Državi z več kot 1,4 milijarde prebivalcev je sicer uspelo zmanjšati število okužb na zelo nizko raven zahvaljujoč strategiji, ki vključuje stroge omejitve na mejah, dolgotrajne karantene in zaprtja celih mest ob najmanjšem pojavu okužb.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.