Svet
15 ogledov

16.000 otrok izgubilo starše

Otroci, žrtve ebole Unicef
Za večino sirot skrb prevzamejo sorodniki ali lokalna skupnost.

Unicef opozarja, da je v Gvineji, Sierri Leone in Liberiji zaradi ebole že 16.600 otrok izgubilo enega ali oba starša oziroma skrbnika. Za več kot 97 odstotkov sirot skrb prevzamejo sorodniki ali lokalna skupnost.

"Odkar so premagale prvotni strah in napačne predstave o eboli, so širše družine izkazale izjemno podporo otrokom, ki so ostali brez staršev, in prevzele skrb zanje," je dejal Manuel Fontaine, Unicefov regijski direktor za Zahodno in Centralno Afriko. "To kaže na trdnost sorodstvenih vezi in izjemno solidarnost lokalnih skupnosti v kriznih razmerah."

Zaradi ebole je do sredine januarja skoraj 3.600 otrok izgubilo oba starša, 16.600 otrok pa je izgubilo enega ali oba starša oziroma skrbnika.

Unicef si prizadeva, da bi dobili skrbnike

Unicef sodeluje pri registraciji otrok, ki so ostali brez staršev oziroma skrbnikov, ter si prizadeva, da bi skrb zanje prevzeli sorodniki, lokalne skupnosti ali rejniške družine. V Gvineji je tako prispeval, da je vseh 773 otrok, ki so ostali brez obeh staršev, zaživelo pri sorodnikih.

Sirote in družine, ki prevzamejo skrb zanje, so deležne finančne in materialne pomoči, podpore pri nadaljevanju šolanja in psihosocialne pomoči za lažje premagovanje travm. Skrbno spremljanje življenja sirot v novem družinskem okolju je izjemno pomembno, saj mnogi med njimi doživljajo čustvene stiske zaradi izgube najbližjih. 

V času inkubacije v posebnih centrih

Otroci brez spremstva, ki so bili v stiku z osebo, okuženo z ebolo, so nameščeni v posebne centre za 21 dni, kolikor znaša največja inkubacijska doba za pojav bolezni. V Gvineji, Liberiji in Sierri Leone je bilo doslej registriranih 250 takšnih otrok, za več kot 90 odstotkov le-teh pa je po poteku inkubacijske dobe skrb prevzela širša družina oziroma sorodniki.

Unicef je vzpostavil mrežo posameznikov, ki so preživeli okužbo z ebolo, in imajo izjemno pomembno vlogo pri zagotavljanju podpore otrokom v karanteni. Zaradi pridobljene imunosti se lahko družijo z otroki v centrih za karanteno in jim lajšajo bivanje v njih.

Registracija ranljivih otrok in zagotavljanje potrebne oskrbe sirotam sta že od izbruha ebole predstavljala velik izziv v regiji, kjer sta bila družbena blaginja in zaščita otrok pomanjkljivi že pred kriznimi razmerami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.