Svet
140 ogledov

230 nasedlih kitov v Tasmaniji preživelih le 35

Nasedli kiti v Tasmaniji. Profimedia
Po poročanju tujih medijev je torek je 230 kitov pilotov nasedlo na divjo in oddaljeno zahodno obalo avstralske otoške zvezne države Tasmanije.

Uradniki so povedali, da so osredotočeni na reševanje 35 preživelih kitov pilotov, ki so nasedli na plažo. 

Dan po tem, ko so 230 kitov našli, jih je bilo kljub reševalnim prizadevanjem, ki naj bi se nadaljevala v četrtek, še vedno živih le 35.

"Včeraj smo opravili triažiranje živali kot del predhodne ocene in identificirali tiste živali, ki so imele najboljše možnosti za preživetje. Današnji poudarek bo na operacijah reševanja in izpuščanja,« je vodja reševalne akcije Clark povedal novinarjem v bližnjem Strahanu. "Na plaži imamo približno 35 preživelih živali in glavni poudarek tega jutra bo na reševanju in izpustitvi teh živali," je dodal Clark.

Kiti so pristali na obali dve leti po tem, ko so v istem pristanišču odkrili največje množično nasedanje v zgodovini Avstralije, ko je 470 dolgoplavutih kitov pilotov 21. septembra 2020 obtičalo na peščenih gredah. Po tedenskem prizadevanju je bilo rešenih 111 kitov, ostali pa so poginili.

Vhod v pristanišče je plitev in nevaren kanal, znan kot Peklenska vrata. Vanessa Pirotta, znanstvenica za divje živali, specializirana za morske sesalce, je dejala, da je še prezgodaj za razlago, zakaj je prišlo do nasedanja. "Dejstvo, da smo videli podobne vrste ob istem času na isti lokaciji, ki se ponavljajo v smislu nasedanja na istem mestu, bi lahko zagotovilo nekakšen znak, da je tukaj morda nekaj okoljskega," je dejala Pirotta.

 

Komentarjev 1
  • Kmodri 23:58 22.september 2022.

    Upam, jim uspe čimveč rešiti.