Svet
30 ogledov

44-letnik skočil na glavo in umrl

morje sonce vreme Shutterstock
Moški je na Pagu skočil v morje na glavo, zadel ob kamen in se onesvestil, kmalu zatem pa umrl.

Na otoku Pag se je včeraj zvečer smrtno ponesrečil 44-letni moški iz okolice Zagreba. Na glavo je skočil v morje z globino dva metra in pri tem z glavo udaril ob kamen. Zaradi tega se je onesvestil in umrl, je sporočila zadrska policija.

Pred nesrečo se lahko zavarujemo

Na Inštitutu za varovanje zdravja opozarjajo, da je skok v vodo lahko nevaren, kadar voda ni dovolj globoka, kadar je motna in ne vidimo dna, ali če ne znamo pravilno skočiti. Zato moramo vedno, preden skočimo, premisliti in se prepričati o globini vode. V neznano, temno, kalno vodo raje ne skačimo, prvi skok pa naj bo vedno na noge. Pri skakanju na glavo moramo roki stegniti naprej, pod vplivom alkohola pa v vodo ni priporočljivo skakati.

Ob nepazljivost pri skoku v vodo pogosto pride do poškodb vratne hrbtenice, po kateri je človek v trajnem, težkem invalidnem stanju, lahko pa skok povzroči tudi smrt. Najpogosteje se poškodujejo mladi med 14. in 24. letom, še posebej fantje.

Večina se poškoduje med glavno sezono na neorganiziranih kopališčih, na morju, jezerih, rekah, pogosto pa je poškodba povezana z uživanjem alkohola, navaja Hermina Damjan z Inštituta za rehabilitacijo. Pri kopanju pa moramo upoštevati tudi druge nasvete za varnost, da smo v vodi lahko čim bolj brezskrbni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.