Svet
24515 ogledov

Accuweather nam napoveduje takšno zimo

Zima Profimedia
Portal Accuweather je pripravil napoved za prihajajočo zimo za območje Evrope.

Na jugu Evrope lahko v tej zimi pričakujejo več neviht. "V primerjavi s tem, kar smo v prejšnjih letih videli v Španiji, na Portugalskem in na jugu Francije, bo veliko bolj nevihtno," meni vremenoslovec Alan Reppert. Nevihte ne bodo prizanesle nekaterim večjim mestom, med drugim Lizboni, Madridu, Barceloni, Nici, Rimu, Atenam in Bukarešti. Po eni strani bodo nevihte s sabo nosile prepotreben dež, kar bo pozitivno vplivalo na količine vode, po drugi pa bodo ogrožale življenja ljudi. Nevihte se bodo premikale počasi, zaradi česar se bo na območju severne Italije in zahodnega Balkana zvišalo tveganje za poplave.

Nevihte pa še ne pomenijo, da bo zima bogata s snegom. Vremenoslovec Tyler Roys pravi, da "bi lahko v Alpah letos pogrešali sneg, še posebej na italijanski strani Alp". Zima bi se lahko začela s snegom v decembru, a verjetnost za snežne padavine močno upade v januarju in februarju.

Zaradi pogostih neviht lahko na Hrvaškem pričakujejo težave z burjo, ki bi lahko v sunkih dosegala velike hitrosti. Ti vetrovi bi lahko z dinarskih Alp zanesli padavine na vzhod Italije, kjer bi lahko posledično dočakali nekaj več snežnih padavin kot v preostalem delu italijanskih Alp. Roys pri tem izpostavlja smučarska središča Monte Piselli, Bolognola in Risalita sciistica Carpegna.

Zima | Avtor: Profimedia Profimedia

Sever Evrope in Britansko otočje letošnjo zimo ne bo deležno takšnega števila neviht kot lani. Največ jih lahko pričakujejo v januarju in februarju, meni Roys. "Sever Francije in Nemčija, še posebej zahodna Nemčija, se soočata s sušo, kar se bo nadaljevalo tudi pozimi," napoveduje Roys. Zaradi tega bi lahko kmetje imeli prihodnje leto kar nekaj težav.

Na vzhodu Evrope je bila zadnja zima ena najtoplejših do zdaj. Povprečna temperatura v Moskvi je bila med decembrom in februarjem za približno 8 stopinj Celzija višja. Letos lahko pričakujejo malce drugačne razmere. "V Moskvi bodo razmere bližje običajnim," pravi Reppert. Enako napoveduje za Finsko, Estonijo, Latvijo, Litvo, Belorusijo in dele Ukrajine. Temperature bi lahko bile malo nad običajnimi temperaturami za ta čas, vendar lahko pričakujejo obdobja vdorov hladnega zraka in snežnih padavin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • TistoPravo 15:38 22.oktober 2020.

    In napovedo vreme za vse naokrog. Kaj oa centralna Eu...Slovenija recimo mikro..tam je suša in bo...tam bo malo hladneje kot prejšnjo zimo...v Sloveniji bo pa kaj..,nč...aia ;)

  • lulibuc 13:38 22.oktober 2020.

    Kot kaže je tudi Accuweather pod vplivom kriminalca Billa

  • sam1 13:23 22.oktober 2020.

    Po njihovih napovedih naj bi bilo tudi letošnje poletje peklensko vroče in sušno-zdaj pa razmišljam,če bi tisti dve klimatski napravi,ki ju nisem poleti nič potreboval,zamanjal za ene par kolektorjev na sončno energijo,da mi bodo malo znižali stroške kurjave v hudi zimi.....