Svet
15575 ogledov

"Adijo omejitvam in dober dan življenju, kot smo ga poznali pred korono"

Danska covid Profimedia
Danska je danes postala prva država v Evropi, ki je odpravila skoraj vse omejitve, ki so jih sprejeli za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Število okuženih se sicer še naprej povečuje, a se te to ne odraža v bolnišnicah, zato so se danske oblasti odločile za odpravo ukrepov.

"Smo skozi kritično fazo. Pravimo adijo omejitvam in dober dan življenju, kot smo ga poznali pred korono," je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala danska premierka Mette Frederiksen.

Zaščitne maske na Danskem niso več obvezne, prav tako ne preverjajo več spoštovanja pogoja PCT, odprli so se nočni lokali. V veljavi ostajajo le omejitve pri prehodu meje, in sicer za necepljene potnike iz neschengenskih držav.

Covid-19 ni več bolezen, kritična za družbo

Podlaga za odpravo omejitev je ugotovitev vlade, da covid-19 na Danskem ni več bolezen, ki je kritična za družbo, čeprav v družbi še vedno obstaja. Minister za zdravje Magnus Heunicke je danes dejal: "Korona z omejitvami v družbi ne bo izginila."

Danska je sicer prvič skoraj vse ukrepe odpravila že lani septembra, a so jih nato, ko se je začelo večati število okuženih zaradi hitro nalezljive različice omikron, konec lanskega leta znova uvedli.

Zdaj se je pokazalo, da omikron povzroča lažjo obliko bolezni, število tistih, ki potrebujejo oskrbo v bolnišnici, pa se ne povečuje. Danska je sicer ena najbolj precepljenih držav v Evropi, cepljenih je več kot 80 odstotkov ljudi, tretji odmerek cepiva proti covidu-19 jih je že prejelo več kot 60 odstotkov.

Odličen čas za sproščanje omejitev

Dnevno zabeležijo med 40.000 in 50.000 novih primerov okužbe, kar predstavlja približno odstotek prebivalstva. A pristojni verjamejo, da se bodo številke kmalu začele spuščati in da so v državi vrh tega vala že dosegli.

"Tako da je to odličen čas, da začnemo sproščati omejitve," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala predstavnica danske epidemiološke službe SSI Tyra Krause.

Danci sicer zaupajo strategiji vlade za boj proti covidu. Raziskava, ki jo je v ponedeljek objavil časnik Politiken, je pokazala, da 64 odstotkov ljudi zaupa v politiko vlade.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Ender3 19:22 01.februar 2022.

    Pri nas pa kriza zaradi premajhne precepljenosti ?. Kaj tem ekspertom ne šteje prekuženost prebolelih? Zakaj, ne omenjajo števila prebolelih, ki so bili hospitalizira, zakaj samo necepljene, ko je vsem znano, da cepiva niso rešitev te epidemije.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 19:22 01.februar 2022.

    Pri nas pa so zdravniki pravkar prejeli še eno podkupnino, torej ni pričakovati nekih resnejših sprostitev ...

  • bobubob 17:47 01.februar 2022.

    Do jeseni. Potem bodo 'ugotovili' epidemijo rakov, splavov, srčnih zastojev...kot ugotavljajo v ameriški vojski, so se jim tovrstne težave povečale za 3x - v letu, ko so začeli s 'cepljenjem'. Tako da 'nč bat', v jeseni bo spet normalno stanje ...prikaži veče - beli farji so dobili povišico, do jeseni, ko si bodo zaželeli nove, si bodo že spet kaj izmislili, skupaj z EU hlapci, ki imajo sebe za politike....pa ne glede na to, kaj bo na volitvah. Saj nihče, ki je pri zdravi pameti, ne bo kandidiral.