Svet
3786 ogledov

Alarm: Na mejnem prehodu ustavili avtomobil z radioaktivnimi snovmi

Profimedia
Uslužbenci srbskega inštituta za jedrske raziskave so potrdili, da so bile v avtomobilu radioaktivne snovi, sicer so v obmejnem pasu zaznali resno sevanje. Prijeli voznika in dva sopotnika, državljana Hrvaške.

Na hrvaško-srbski meji so v soboto ustavili avtomobil, v katerem so "zaznali nevarno stopnjo sevanja", poroča hrvaška televizija N1. Prisotnost radioaktivnih snovi so zaznali s senzorji, nameščenimi na mejnem prehodu.

Po neuradnih podatkih so senzorji opozorili na visoko stopnjo sevanja in "resne količine" radioaktivnih snovi v osebnem vozilu tujih registrskih oznak, ki je čakalo na izstop iz Srbije. Voznika in dva sopotnika, državljana Hrvaške, so prijeli na kraju, navajajo. 

Na mejni prehod so nato prispeli uslužbenci Inštituta za jedrske raziskave "Vinča" pri Beogradu. Potrdili so, da so v avtomobilu radioaktivne snovi, sicer so so v obmejnem pasu zaznali resno sevanje. Neuradno so policistom in carinikom, ki so bili v soboto v izmeni, odredili, naj se znebijo delovnih uniform in se odzovejo na zdravstvene preglede. Vozilo in radioaktivne snovi so bile 24 ur locirane v bližini mejnega prehoda Bezdan.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Kmodri 12:31 07.marec 2023.

    Ali bodo južni delali A-bombo?

  • robi2107 09:21 07.marec 2023.

    https://m.youtube.com/watch?v=tRiJqJXDGns