Svet
16489 ogledov

Alarmantno. Na Hrvaškem invazija, ki je ne pomnijo.

Komarji
Ljudje pritiskajo na vlado, naj nekaj ukrene. Nadloga vpliva tudi na turizem.

Hrvaško mesto Osijek in Osješko-baranska občina sta na hrvaško vlado in premierju Andreju Plenkoviću naslovili zahtevo za pet milijonov kun (slabih 700 tisoč evrov) za izvedbo dezinfekcije odraslih komarjev, kjer je stanje, kot poudarjajo, alarmantno do te mere, da bi lahko govorili o pravi naravni nesreči.

Na nekaterih predelih Hrvaške, zlasti ob Donavi in Dravi ter na območju naravnega parka Kopački rit ljudje ne pomnijo tolikšne infazije komarjev, ki napadajo skozi ves dan, ne le zvečer, kot smo sicer vajeni.

Kot pišejo hrvaški portali je že dlje časa jasno, da ukrepi, s katerimi se zdaj borijo zoper komarje, niso učinkoviti. Na izrednem sestanku v Osijeku so se zato odločili na vlado nasloviti prošnjo oziroma zahtevo za pomoč.

Da bi ilustrirali, s kakšnimi razsežnostmi pojava komarjev se ljudje srečujejo, so na portalu Jutarnji list objavili posnetek, ki dokazuje, da je stanje v resnici alarmantno.

V pismu vladi so med drugim v Osijeku zapuisali, da je zaradi komarjev od aprila do oktobra kakovost življenja ljudi bistveno nižja, poleg tega invazija komarjev vpliva tudi na živinorejo, saj je "dokazano, da v takšnih razmerah krave dajejo manj mleka". Poleg vsega komarji predstavljajo tudi javnozdravstveni problem, saj prenašajo številne viruse in bolezni, med katerimi so nekatere smrtonosne, je še izpostavljeno v pismu.

V Osijeku upajo, da bo vlada prisluhnila njihovim zahtevam in da ukrepi, ki jih bodo sprejeli, ne bo le "gašenje ognja". Osiječani so nad stanjem ogorčeni, še piše Jutarnji list, v kolikor v Zagrebu ne bodo sprejeli ustreznih ukrepov oziroma namenili denar za reševanje njihovih težav, naj bi sredi sezone pripravili množične proteste in zaprli ceste.

Tigrasti komarji Raziskovalka Zdravje Tako se boste najbolj učinkovito odkrižali tigrastih komarjev Tigrasti komar Magazin Tem ljudem se komarji izogibajo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • brencl 07:39 20.junij 2019.

    To je še bolj neprijetna vest za turiste: http://hr.n1info.com/Vijesti/a412430/Najezda-stjenica-u-Dalmaciji-na-udaru-osobito-gosti-u-privatnom-smjestaju.html

  • NeAnonimni 15:04 19.junij 2019.

    Willkommen.

  • Avatar praufo
    praufo 14:44 19.junij 2019.

    imamo preveč komarjv , vlada naj reši problem ... le kako?, avioni , pa strup, drugega ni, kot kemija