Zdravje > Aktualno
21427 ogledov

Tako se boste najbolj učinkovito odkrižali tigrastih komarjev

Tigrasti komarji
1/2
Komarjev je več tam, kjer imajo mesta za odlaganje jajčec in senco, ki jim nudi zatočišče pred opoldansko pripeko.

"Tigrastih komarjev je največ zjutraj in popoldan oziroma proti večeru. V najhujši pripeki čez dan počivajo v senci, razen če je območje senčnato in hladnejše, potem so lahko aktivni tudi čez dan," nam je pojasnila znanstvenica dr. Katja Kalan z Univerze na Primorskem, ki je lani doktorirala na temo tigrastih komarjev.  

Ponoči tigrasti komarji po njenih besedah niso aktvni: "Vsaka vrsta ima svoje preference glede aktivnosti. Lahko pa trdimo, da je večina vrst avtohtonih komarjev pri nas aktivnih ponoči."

Komarji Vizita za živali Tako dolgo živijo komarji

Kje jih je največ

Komarjev je po besedah Katje Kalan več tam, kjer imajo tudi mesta za odlaganje jajčec. To je denimo na pokopališčih v vazah, na vrtovih v sodih in posodah.

Naša znastvenica dodaja, da potrebujejo komarji tudi senco, ki jim nudi zatočišče pred opoldansko pripeko. To najdejo denimo na pokopališču ali zaraščenem vrtu z veliko umetnimi zadrževalniki vode.

Najboljša preventiva

"Proti tigrastemu komarju še vedno najbolj pomaga to, da skrbimo, da v svoji okolici nimamo stoječe vode dlje kot en teden," pojasnjuje.

Skrbeti moramo, da so okolica naših domov ter tudi njive in druge površine urejene, ne preveč zaraščene in predvsem brez stoječe vode.

Dr. Katja Kalan

Tigrasti komar | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred komarji so ta teden opozarjali tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer prav tako najbolj opozarjajo na stoječo vodo.

Poleg tega svetujejo še, da nosite svetla oblačila in z njimi pokrijete čim večji del telesa, zlasti v času največje aktivnosti komarjev.

"Uporabljajmo sredstva za zaščito proti komarjem, repelente, in pri tem dosledno upoštevajmo navodila proizvajalca. Repelente nanašajmo na izpostavljene dele kože in na oblačila, nikoli pa na oči, v usta, ušesa, na rane ali vneto kožo," pravijo.

Repelente nanesemo po morebitnem nanosu zaščitnega sredstva za sončenje ali drugega kozmetičnega pripravka. Večino repelentov lahko varno uporabljajo tudi otroci, starejši od dveh mesecev, nosečnice in doječe matere.

NIJZ

Ob tem svetujejo, da se izogibate zadrževanju na prostem, ko je aktivnost komarjev največja. "Preprečujte vstop komarjev v notranje prostore z uporabo mrež proti komarjem," so sklenili. 

Tigrasti komar Magazin Tem ljudem se komarji izogibajo

anja.scuka@zurnal24.si