Vizita za živali > Novice
3204 ogledov

Znanstveniki: Komarji si nas zapomnijo

Komar
Zanimiva študija, ki bi lahko pomagala človeku pri do zdaj neuspešni borbi s komarjem.

Odganjanje komarjev z roko je  lahko dober način obrambe pred temi žuželkami, čeprav ga nismo udarili, razkrivajo ameriški znanstveniki. Glede na študijo, objavljeno reviji Current Biology, se namreč komarji spomnijo napadalca.

Skupina raziskovalcev Univerze Washington v Seattlu pravi, da komarji ne izbirajo svojih žrtev naključno. Tako na primer vrsta kalifornijskih komarjev Culex tarsalis -  zelo podobna vrsti Culex pipiens, ki je najpogostejša vrsta pri nas - pozimi najpogosteje napada ptice,  v zimskem času pa sesalce.

Tigrasti komar | Avtor: Profimedias Profimedias

V laboratorijskih poskusih z ženskimi tigrastimi komarji (znanstveno ime Aedes albopictus) so raziskovalci različne vonjave, tudi človeške, kombinirali z neprijetnimi izkušnjami za komarje, z različnimi zvoki in vibracijami

Dan pozneje so iste komarje testirali še v olfaktometru, napravi za merjenje vonja. Komarji so imeli izbiro med vonjem človeškega telesa, ki so ga poznali že prej in kontrolnim vonjem.

Ob slabi izkušnji si zapomnijo vonj

Insekti so se izognili že znanim vonjem, kar je znak, da so se spomnili neprijetnih izkušenj iz prejšnjega dne:" Takoj, ko so komarji zaznali vonjave v težkih okoliščinah, so ti vonji pri njih povzročili odziv, podoben odzivu na najuspešnejši repelent. Poleg tega so si komarji ta vonj še zapomnili," je dejal vodja raziskave, biolog Jeffrey Riffel.

Komar Zdravje Razlogi, zakaj vas imajo komarji raje od drugih

"Spoznanje, da komarji odločajo o tem, koga bodo napadli in kaj vpliva na to, bo pripomoglo pri nadaljnem spoznavanju nevronskih in genskih temeljev njihovega obnašanja. Raziskava bi nas lahko privedla do učinkovitejših orodij za nadzor komarjev." je dodal biolog. Tako kot pri ljudeh, tudi pri komarjih dopamin igra pomembno vlogo v učnem procesu. Komarji, ki tega možganskega prenašalca ali nevrotransmiterja zaradi genskih mutacij ne zmorejo proizvesti, imajo ravno tako težave z učenjem, je pojasnil raziskovalec. 

Do zmage še zelo daleč

Toda znanstveniki opozarjajo, da boju človeka s komarjem še ni vedeti konca. "Na žalost ne moremo natančno ugotoviti  zakaj komarje nekateri ljudje bolj privlačijo kot drugi, saj vsakega posameznika sestavlja edinstveni molekularni koktajl z več kot 400 kemikalijami,"  je povedal eden od soavtorjev študije.

komar 1108 325 Vizita za živali Doba

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice