Vizita za živali > Novice
2921 ogledov

Tako si svojo žrtev poišče komar

Komarji
Kakšni ljudje najbolj privlačijo komarje?

Komarji pri iskanju "svoje žrtve" uporabljajo voh in vid, ki jim omogočata, da pri človeku zaznajo izdihan ogljikov dioksid, premikanje, kontrast z ozadjem, telesno toploto in vonj znoja, je pojasnila mlada raziskovalka z Univerze na Primorskem Katja Kalan. Kombinacija teh dejavnikov pa je vzrok, da imajo komarji nekatere raje kot druge.

Komarje tako bolj privabijo večji ljudje kot manjši, saj oddajajo večje količine ogljikovega dioksida (CO2) in so vidnejši. Privlačnejše so jim tudi nosečnice, saj izdihujejo več CO2 kot ostali ljudje.

Komar | Avtor: Profimedia Profimedia

Prav tako pogosteje pikajo fizično bolj aktivne ljudi, saj jih privlačita vonj po znoju in višja telesna temperatura, in tiste, ki nosijo temnejša oblačila, saj so zaradi večjega kontrastna z ozadjem vidnejši.

Kdaj so komarji aktivni, je odvisno od vrste:  "Invazivni komarji so večinoma aktivni v poletnem času, nekatere vrste so bolj aktivne spomladi, druge jeseni. Vse je odvisno od njihovega življenjskega kroga in na kaj je njihov razvoj vezan. Odvisno pa je tudi od tega, kdaj so aktivni njihovi gostitelji," je razložila Kalanova.

Vsi komarji pa so odvisni od vode, saj odlagajo svoja jajčeca na vodo, v bližino vode oziroma tja, kjer bo v bližnji prihodnosti voda. Zato je najboljši način odganjanja komarjev po besedah Kalanove skrb, da v okolici hiše ni stoječe vode.

Kaj komarja najbolj odžene?

Pri njihovem odganjanju si lahko med drugim pomagamo tudi z repelenti proti komarjem, ki so lahko sintezne ali naravne vrste. Kot je pojasnil vodja lekarne Puconci Bojan Madjar, učinek najdlje traja pri repelentih, ki vsebujejo kemijsko spojino, označeno s kratico DEET.

Na voljo pa so tudi številni naravni repelenti. Ti vsebujejo različna eterična olja na primer citronele, sivke, rožmarina, bazilike, timijana, poprove mete, materine dušice in cimeta. Jih je pa treba nanašati večkrat na dan, ker je njihov učinek manjši.

Pri nanosu repelentov na predel obraza je po besedah Madjara potrebno paziti, da ne pridejo v stik z očmi ali usti, saj lahko povzročajo težave. V tem primeru je potrebno oči spirati pod tekočo vodo kar nekaj minut.

Pika jih zelo malo

S krvjo se prehranjujejo samo samice komarjev, saj z njo dobijo beljakovine za razvoj svojih jajčec, je za  še pojasnila Kalanova. Poleg krvnega obroka pa se samice tako kot samci hranijo s cvetnim nektarjem in drugimi sadnimi tekočinami, saj z njimi dobijo energijo za delovanje. Poleg tega ljudi pika zelo majhno število komarjev. Večina se jih namreč hrani na sesalcih, pticah, tudi dvoživkah in plazilcih.

 

Komentarjev 2
  • Margity Tedea 22:13 31.avgust 2017.

    Bravo, Alioness. Kemije je že povsod totalno preveč in ni treba, da nam jo še tukaj oglašujejo.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 13:20 27.avgust 2017.

    Preden oglašujete kemikalije, ki so strupene za živali, rastlinje in ljudi, bi bilo bolje, če bi povedali, da eterična olja, kot je limonska trava skupaj s sivko, odganja komarje (tudi klope). Seveda pa zažig zorca črne kave ali tudi nekuhane ...prikaži več mlete kave, odžene komarje lepo stran.