Vizita za živali > Novice
529 ogledov

So komarji lahko koristni?

komar Shutterstock
Se po srbečem piku ali nočnem brenčanju okoli ušes sprašujete, zakaj si komarji delijo z nami planet? V nekaterih primerih so tudi koristni.

Komarji so za nas zelo nadležni, za številne celo smrtonosni. Komarji veljajo za najnevarnejšo žival na planetu, med drugim so bili sodeč po pisanju nekaterih zgodovinarjev krivi za smrt Aleksandra Velikega in Tutankamona.

Moramo pa priznati, da je v naravi vse nastalo z določenim razlogom. Zato so tudi komarji lahko koristni. Komarji vrste Aedes impiger in Aedes nigripes, ki se zbirajo v gostih oblakih med Rusijo in Kanado, so izjemno pomemben vir hrane za ptice selivke, piše Focus. V bolj južnih krajih pa so komarji hrana za številne druge ptice, za žuželke, pajke, močerade, kuščarje, žabe, ribe in netopirje, ki se s komarji prehranjujejo vsak dan.

Tudi oprašujejo 

Koristni pa so tudi za nekatere rastline. Nekatere vrste orhidej potrebujejo komarja, da jih opraši. Poleg tega obstajajo vrste komarjev, ki nam pomagajo, da zmanjšamo populacijo drugih nevarnih komarjev. Toxorhynchites denimo se hrani z ličinkami drugih komarjev in tako poskrbi, da jih je manj. 

Preberite še: 

Katera žival je najnevarnejša na svetu

Katera koža mu najbolj diši

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • mph 21:57 28.junij 2015.

    Oh, kakšne neumnosti. "Moramo pa priznati, da je v naravi vse nastalo z določenim razlogom.". Imam občutek, da je avtorka kreacionistka. Življenje je pač nastalo KAR TAKO, brez razloga. In enako velja z plen in hrano, eni se prilagodijo tako, ...prikaži več drugi drugače. Ja, komarji so koristni. Kot hrana ptičem, žabam, ... to je pa tudi vse. Breh komarjev bi morda propadla orhideja, bi pa zato preživelo stotine milijonov drugih bitij.