Vizita za živali
443 ogledov

Katera koža mu najbolj diši

Pri alergijski reakciji si najprej pomagajte s hlajenjem mesta vboda, z antihist Žurnal24 main
Ste se kdaj vprašali, zakaj komarji pogosteje pikajo določene osebe, nekateri pa so pred njihovim napadom popolnoma varni? Razlogov je več.

Je kriva sladka kri, odprta luč ali zgolj nesreča? Če iščeš razloge, zakaj te imajo komarji tako radi, jih znanost ponuja vsaj deset, piše Focus.

Eden od razlogov je tvoja krva skupina. Raziskava strokovnjakov s Pest Control Technology Institute je pokazala, da imajo komarji raje krvno skupino 0 kot B. Skupino 0 imajo kar dvakrat raje od skupino A.

Ogljikov dioksid 

Komarje privlači tudi izdihan ogljikov dioksid, ki ga lahko zavohajo na razdalji 164-ih metrov. To pojasni razlog, zakaj so jim ponavadi bolj všeč osebe s prekomerno telesno težo, saj izdihnejo več ogljikovega dioksida.

Komarje privlačita tudi znoj in mlečna kislina, zato so jim všeč športniki. Raje vas bodo napadli med samo fizično aktivnostjo, ko se potite in oddajate več toplote. Pa tudi potem, ko boste že sveže stuširani, jim boste privlačnejši zaradi nastanka mlečne kisline.

Vas zanima, zakaj vas tako radi pičijo prav v stopalo? Privlačijo jih tudi bakterije in sicer prav kolonije, ki domujejo v okolici stopal in gležnjev.

V belo barvo 

Strokovnjaki ne vedo še točno zakaj, a naj bi jih bolj privlačile tiste osebe, ki so popile kakšen kozarček alkohola preveč. Komarji imajo sodeč po raziskavah raje nosečnice, ki imajo višjo temperaturo in proizvedejo več ogljikovega dioksida. Bolj jih privlačijo osebe, ki se oblačijo v temne barve ali v rdečo. Morda jih boste pregnali, če se boste oblekli v belo. 

Kar 85 odstotkov zakaj pa je odvisnih od genov. Prav od njih je odvisno, ali se potite več ali manj, kakšno krvno skupino imate in tako dalje. “Glede na svoje gene je za komarje privlačna ena oseba na deset,” pravi strokovnjak z Univerze na Floridi Jerry Butler.

Britanski strokovnjaki iz Rothamsted Research Lab poleg tega ugotavljajo, da imajo nekatere osebe v potu nekatere snovi, ki lahko služijo kot repelent in odganjajo komarje. Žal niso še odkrili, katere so te snovi. 

Butler ugotavlja tudi, da komarje privlačijo osebe, ki imajo povišan holesterol in več steroidnih hormonov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.