Svet
113526 ogledov

Ali se bomo poleti lahko kopali v morju?

Plaža na Hvaru
Vsa Hrvaška, pa tudi številni Slovenci se sprašujejo, kaj bo z letošnjo turistično sezono. Hrvaški minister za turizem napoveduje velik upad, hrvaški epidemiolog pa pojasnjuje, ali bo kopanje v morju varno.

Ali se bomo letos lahko kopali v morju in ali je socialna distanca obvezna tudi med kopanjem v morju, je vprašanje, ki so ga pri spletnem portalu Zadarski.hr. naslovili na vodjo urada za epidemiologijo Alana Medića, ki so ga vprašali tudi, ali bi se lahko virus prenašal preko komarjev.

Zdravko Počivalšek Počivalšek: Slovenija Počivalšek povedal, kaj bo z letnimi dopusti

"Kolikor mi je za zdaj znano iz dostopne literature, komarji niso prenašalci. Covid-19 je okužba dihal. Kar zadeva kopanje v morju, verjamem, da bo to mogoče, vendar samo v primeru, da bomo imeli epidemijo pod popolnim nadzorom. Še vedno pa bo treba upoštevati socialno distanco. Bolj pomembno bo, kaj se bo dogajalo na obali, na plažah in ne v morju," pravi Medić.

Plaža na Hrvaškem | Avtor: Profimedia Profimedia

Velika noč izgubljena

Velikonočni prazniki namreč veljajo za prvi večji val turistov na Hrvaško, ki pa jih letos ne bo. Niti se ne ve, kdaj, če sploh, bodo lahko na Hrvaško prišli turisti. Teh je sicer po navajanju hrvaških medijev trenutno na Hrvaškem okoli 15 tisoč, v veliki večini pa gre za domače goste, ki imajo na hrvaški obali bivalne objekte.

Šivanje mask za koronavirus v Mengšu Koronavirus Slovenija Koronavirus razkriva bedo (tudi naše) politike

V ZDA, kjer se v nekaterih mestih epidemija bliža vrhuncu, se sprašujejo, ali bodo poletne temperature uničile virus. V pismu Beli hiši so člani Državne akademije znanosti navedli podatke, ki razkrivajo, da toplo oziroma hladno vreme vplivata na hitrost širjenja, a niso bili konkretni. Menijo, da je, glede na to, da je na svetu malo ljudi prebolelo okužbo, imunost majhna. "Obstajajo nekateri dokazi, da se virus v krajih s toplim in vlažnim zrakom širi počasneje. Brez strogih mer socialne distance, pa ne bomo v popolnosti ustavili širjenja."

Odločilni bodo trije meseci

O poletni turistični sezoni je v oddaji na nacionalni televiziji spregovoril tudi minister za turizem Gari Cappelli, ki ni deloval optimistično. Kljub temu pa Hrvati še niso odpisali glavnih mesecev, ko je na Hrvaškem največ turistov, torej julij, avgust in september. Cappelli upa, da bodo letos v domačih turističnih krajih dopust preživljali domači, pa tudi tuji gostje. Verjetno zelo računajo na Slovence, ki so tradicionalno za Nemci številčno najbolj zastopani na Hrvaškem, v Istri in drugje po Hrvaškem pa si lastijo številne počitniške hiše ali apartmaje.

Plaža na Hrvaškem | Avtor: Profimedia Profimedia

chris cuomo koronavirus Magazin Novinar CNN razkril recept za premagovanje koronavirusa

Pričakujejo velik padec v turizmu

Cappelli je dejal, da pričakujejo, da bo padec v turizmu velik, med 60 in 75 odstotki. "Kvartal, ki se nanaša na sedmi, osmi in deveti mesec je daleč najbolj pomemben, saj v teh treh mesecih ustvarimo 64 odstotkov vseh prihodkov, oziroma okoli 6,5 milijarde evrov. To so številke iz leta 2019, s katerimi primerjamo letošnjo sezono."

Evropska unija Napeto Svet Zapustili sestanek. Bo koronavirus razbil EU?

Minister poudarja, da bi utegnili sezono reševati v avgustu in septembru, veseli pa bi bili, če bi lahko ustvarili med 25 do 30 odstotkov prihodkov v primerjavi z letom 2019. "Dobro za nas je, da veliko turistov na hrvaško obalo pride z lastnim prevozom, po cesti. To je naša prednost," je še dodal.

Komentarjev 12
  • kvasetotidogajamona 11:36 10.april 2020.

    poleti grem na obalo na morje pa da je tornado in je lahko kar hoče korona ali kurbona virus ali pička materna virus in prepoved dihanja in prepoved gledanja js grem na morje 100% in se bom kopal ali to paše komu ali ne!

  • puys 18:11 09.april 2020.

    Južno mejo zapret do Septembra. Preventivno seveda. Dokler ni uveljavljena arbitraža!

  • Skipi 15:13 09.april 2020.

    Za letošnje poltje sem imel bolj v računu tihi ocean, ampak bom denar pustil enkat za spremembo v sloveniji. Ampak ne na Bledu.