Svet
9130 ogledov

Zapustili sestanek. Bo koronavirus razbil EU?

Evropska unija Profimedia
Prihodnost Evropske unije je v nevarnosti, v kolikor ne bo prišlo do skupnega finančnega odgovora v boju proti koronavirusu, so danes opozorili španski predstavniki. Evropski finančni ministri do dogovora niso prišli.

Kot poroča agencija Reuters, španska vlada opozarja, da bodo Evropejci začeli izgubljati zaupanje v Evropsko unijo, v kolikor države člancie ne bodo sodelovale v krizi, ki so jo celo primerjali z drugo svetovno vojno.

Finančni ministri 19-tih držav evroobmočja po 16-tih urah niso prišli do dogovora, sestanek preko videokonference so zapustili. Vprašanja kot so kako se bodo države lotile posledic koronakrize, kako si bodo pomagale pri posledicah, ostajajo odprta. Sestanek se je v torek že začel z enourno zamudo, ob 16. uri. Nato so ga po nekaj urah prekinili in napovedali nadaljevanje ob 21. uri, ki so ga nato večkrat preložili. Neuradne napovedi, da bo zasedanje trajalo do jutra, so se uresničile, dogovora pa še vedno ni.

Glavni razlog za to naj bi bilo nesoglasje med Nizozemsko in Italijo glede pogojevanja pomoči iz evropskega reševalnega mehanizma ESM ter glede vprašanja skupnega zadolževanja. Nizozemski finančni minister Wopke Hoekstra je po prekinitvi zasedanja v tvitu zapisal, da Nizozemska evrskim obveznicam nasprotuje, ker povečujejo tveganja v Evropi. Trdi tudi, da to stališče podpira večina članic območja evra.

Opazovalci sicer komentirajo, da gre pri država, ki so za zadolževanje za golo ekonomsko preživetje, ki ni primerljivo s situacijo izpred petih let.

Koronavirus Koronavirus v SLO Zdravje NOVO IZ OBČIN: Tukaj največ novih primerov

Časa je malo

Voditelji članic unije so dali evroskupini dva tedna časa za pripravo predlogov, ki jih morajo sicer potrditi še sami. Ta rok se izteče v četrtek. Od rezultata tokratnega zasedanja je odvisno, kdaj bo naslednji vrh. Neuradno se omenja, da bo ta verjetno po veliki noči.

Analitik Janis Emmanouilidis iz bruseljskega think tanka European Policy Centre (EPC) meni, da ni presenečenje, da evroskupini še ni uspelo doseči kompromisa, saj gre za odločitve, ki so politično zelo občutljive. Ocenjuje, da bo dogovor verjetno dosežen, ker je sicer v gospodarskem in političnem smislu preveč na kocki.

Zdravje WHO: Ni še čas, da dvignemo vizirje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 20:52 09.april 2020.

    EU je v bistvu EUCorporation z znanim sloganom En folk, En firer, En elektronski denar in mi čipirane EUC ovce z upravljanjem nas na daljavo. Ta NWO mafijska satanistična združba klavcev otrok nam je naredila milijardno škodo in če se ...prikaži več je ne bomo rešili, se bo ona rešila nas. Poleti nas čakajo gozdni požari in hudo pomanjkanje vode.

  • Mesija 09:23 09.april 2020.

    Škoda, da bi razpadla, taka, kot je pa sedaj, pa bolje, da jo ni. No, saj jutri bo to že itak EU Arabije.

  • maresem 08:56 09.april 2020.

    Nobene škode več.