Slovenija
36204 ogledov

OZS bi ponovno odprla frizerske in kozmetične salone

frizer Profimedias
V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so danes podali predlog za ponoven zagon določenih dejavnosti po velikonočnih praznikih, med drugim bi zagnali tudi kozmetične in frizerske salone.

Nove izjeme v odloku začasnih prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikov, ki jih je predlagala OZS, bi se izvajale ob upoštevanju ustreznih protokolov in priporočil vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so poudarili.

"Varnost in zdravje ljudi sta na prvem mestu. Ocenjujemo pa, da bi lahko del gospodarstva, sicer v omejenem obsegu, ponovno zagnali že po velikonočnih praznikih," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik OZS Branko Meh.

Katere dejavnosti bi torej po mnenju OZS lahko pričele ponovno obratovati?

- Vsa gradbena dela, ki se izvajajo na zunanjosti objektov, to so poleg zunanjih ureditev še fasaderska dela in dela na strehah. Izjema naj velja tudi za objekte s stanovalci, saj je tovrstna dela možno organizirati tako, da ne prihaja do neposrednih stikov med izvajalci del in naročniki oz. stanovalci.

- Vse avtoservisne (mehanične, električne, kleparske, ličarske, vulkanizerske) delavnice.

- Trgovine s tehničnim blagom, do določene kvadrature, ob upoštevanju navodil NIJZ (omejeno število oseb v trgovini, obvezno nošenje mask in rokavic itd.).

- Gostinski obrati s prehrano bi lahko pripravili obroke na lokacijah, potrošniki pa bi hrano prevzeli pred lokali (take away), skladno s priporočili NIJZ. Prevzemi hrane bi lahko potekali posamično.

- Kozmetične dejavnosti – OZS namreč pojasnjuje, da so recimo storitve pedikure »za določene skupine ljudi, zlasti starejše, nujne (vraščeni nohti, otiščanci)«. Predlagajo pa, da bi bila v salonih istočasno prisotna samo stranka. "Že sedaj se je v salonih dosledno uporabljala ustrezna zaščitna oprema (tako za izvajalce storitev, kot za stranke), razkuževanje, sterilizacija in čiščenje/prezračevanje," dodajajo.

- Frizerski saloni. "V salonih, kjer imajo več stolov, naj bo zasedena samo polovica stolov, v primeru majhne kvadrature salona pa naj bo prisotna le ena stranka. Obvezna naj bo uporaba zaščitnih mask, tako frizerja kot tudi stranke. Že sedaj pa imajo tudi frizerski saloni dobro higiensko prakso (redno razkuževanje orodja za večkratno uporabo, uporaba čistih brisač, zračenje itd.)," utemeljujejo svoje priporočilo.

- Urejanje in vzdrževanje zelenih površin in okolice. Delovišča so namreč na prostem, brez neposrednega stika s potrošniki.

- Kemične čistilnice – po mnenju OZS so pomembne zato, ker opravljajo dezinfekcijo tekstilij in zagotavljajo higienske pogoje prebivalstva. "Upoštevana pa bi bila priporočila glede števila strank v čistilnici," dodajajo.

koronavirus COVID-19 Ljubljana Koronavirus Slovenija Kacin napovedal, kdaj bi se lahko sprostila omejitev na občine Janez Janša Koronavirus v SLO Slovenija Janša: Nekatere ukrepe bi začeli rahljati že v torek

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • MK 21:43 08.april 2020.

    penziči bodo prvi na vrsti.... za trugo. Če tega ne morejo razumet jim ni pomoči. Kuga za en qrac me briga tvoja frizura gospa in vsak dan sveže žemljce... in tej ljudje naj bi preživel socializem in vojno... če faking ...prikaži več 30 dni ne morejo ostat doma. Res me zanima zakaj je treba vpisovat penzije in dvigovat komplet penzije ter jit vsak 2 dan v trgovino gužvo delat. razumem, da so počasnejši, da se ne znajdejo, da niso okretni ampak da jih pa pamet zapusti pa ne razumem..

  • Ivo 17:27 08.april 2020.

    Pustite zaprte OSNOVNE, morda tudi srednje šole (ni pa nujno) in zdravstvene ustanove, kjer je večja možnost okužbe večjega števila ljudi... Ostalo se da vse delati, če nameravate odpreti samo določene dejavnosti, je to v nasprotju z ustavo, saj moramo ...prikaži več biti enakopravno obravnavani, ne glede na poklic ali delo!

  • Skipi 17:13 08.april 2020.

    Stare upokojenke bodo prve pri frierju da bodo urejene za v trugo, kot pravijo italjanski župani občin. drugače pa ja frizerji naj se odprejo samo ne za upokojence.