Slovenija
47801 ogledov

Kacin napovedal, kdaj bi se lahko sprostila omejitev na občine

Jelko Kacin gov.si
Vlada pravkar razpravlja o morebitni sprostitvi ukrepov.

"Žal ne danes ne smem in ne morem odgovoriti," je na vprašanje, katera področja bo zajemala morebitna sprostitev ukrepov, odgovoril vladni govorec Jelko Kacin. "V tem trenutku že poteka zasedanje na Brdu pri Kranju, kjer se vlada ukvarja s tem izzivom. Ko bo ta konferenca končana, se bom tudi sam pridružil vladi. Ko bomo lahko kaj konkretnega napovedali, bom z veseljem to delil z vami."

Ključen bo čas do velike noči

Glede sprostitve omejitve gibanja na občine je Kacin odgovoril: "Zaenkrat velja odgovor predsednika vlade, da morda že v torek, dan po velikonočnem ponedeljku."  V zvezi s tem je Kacin že prej opozoril, da bo pomembno gibanje na novo okuženih oseb, za kar bo ključnih naslednjih sedem dni in velikonočni prazniki.

Koronavirus v Franciji Koronavirus Slovenija Še en težek dan epidemije, štirje novi mrtvi

Povedal je tudi, da vlada razpravlja tudi o morebitnem nadzoru okuženih preko mobilnih aparatov. Premier je namreč kot alternativo za drastično omejevanje stikov včeraj navedelj bolj natančno sposobnost nadzorovanja širjenja okužbe. 

"Pozitivni na koronavirus so v izolaciji, tisti, ki so hudo bolni, so v bolnišnicah," je v zvezi s tem povedal Kacin. "Število v bolnišnicah se počasi zmanjšuje, žal se povečuje število tistih, ki so na intenzivni negi. Ob 8. uri zjutraj je bilo 35 oseb na intenzivni negi. Po pogovoru z zdravstvenim osebjem v bolnišnicah lahko povem, da pričakujejo, da se bo število ljudi v intenzivni negi v naslednjih dneh samo še povečalo. Iz teh razlogov imamo še kako dovolj razlogov, da pozivamo k striktnemu spošotvanju ukrepov."

"Slovenci se zelo bojijo za svoje telefone"

Ob tem je dejal, da imajo Slovenci in Slovenke neverjeten strah, da se nekdo želi dokopati do notranjosti njihovih telefonov. "To nas drži v nekem krču, da zaradi teh strahov ne moremo razmišljati racionalno," je dejal Kacin. "Osem držav EU je skupaj razvilo sistem, s pomočjo katerega si bo vsak posameznik v samoizolacji lahko naložil program in dovolil sledenje njegovemu telefonu. Sam se bo odločil, dovoli sledenje telefonu, ne bo pa dovolil nobenega posega v svojo zasebnost."

Koronavirus v Sloveniji Zdravje Čebašek Travnikova: "Ne se slepiti, splošno zdravstveno stanje se bo zelo poslabšalo"

Dodal je, da živimo v zahtevnih časih in poudaril, da ne govorimo o uporabi 103. ali 104. člena, ampak o volji posameznikov, da preprečijo, da bi virus preskočil s človeka na človeka. "Še posebej ne od tistih, za katere vemo, da so pozitivni," je poudaril Kacin. "Iz tega razloga iščemo načine, kako bi se ti ljudje lahko samoomejili."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • Solton 10:55 09.april 2020.

    osebno sploh nimam mobitela, tko da nej me izvolijo sledit...

  • Lavdan 19:06 08.april 2020.

    Še dobro, da imamo 200 občin in da so ene tako majhne da virus v njih ne more pristati.

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 15:17 08.april 2020.

    Iz vseh novic se da razbrati, da je največ okužb (srmrti) v domovih za ostarele. Tam naredite, kar je nujno, ali pa jih je težko najti, ker so mobilni. Ni dovolj, da en c…c nagovarja po megafonu starostnike, ki so ...prikaži več brez zaščitnih mask (videno iz posnetkov) na oknih domov. Vir: [ https://www.dnevnik.si/1042926077 ] ali [ https://www.dnevnik.si/i/orig/2020/03/31/1249007.jpg ]