Zdravje > Aktualno
30291 ogledov

Čebašek Travnikova: "Ne se slepiti, splošno zdravstveno stanje se bo zelo poslabšalo"

Čebašek Travnik: Naročanje bolnikov na nenujne posege bo treba začeti na novo.

"Iskreno sožalje vsem, ki ste izgubili svoje bližnje. Ne oklevajte in si poiščite pomoč, tudi pri strokovnjakih, ki so vzpostavili telefonske linije," je na začetku novinarske konference dejala predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, Zdenka Čebašek Travnik. 

Koronavirus | Avtor: Epa Epa
Čeprav podatki kažejo, da se epidemija umirja, ne moremo pričakovati, da bo tako ostalo, če ne bomo upoštevali predpisanih ukrepov, je nadaljevala. "Kolegi mi sporočajo, da se ljudje družijo v zasebnih prostorih in ta čas jemljejo kot dopust. Zato opozarjam vse prebivalce, da se držimo omejitvenih ukrepov, da bomo tako lažje preživeli to obdobje. Izigravanje teh pravil povzroča dodatne obremenitve zdravstvenih delavcev, ki so najbolj izpostavljeni možnosti okužbe." 

"Ne vem, če se zavedate, da osebne varovalne opreme še vedno ni dovolj za vse zdravstvene delavce," je še opozorila in dodala, da naročanja in dostave za določene kategorije zdravstvenih delavcev še niso dobro urejene -  s tem mislila na zdravnike zasebnike s koncesijo, "ki še vedno niso dovolj dobro vključeni v sistem nabave opreme."

Koronavirus v Franciji Koronavirus Slovenija Še en težek dan epidemije, štirje novi mrtvi

Radi bi pomagali, pa ne morejo

"Ni urejeno sodelovanje zasebnikov, zdravstveni zavodi pričakujejo njihovo sodelovanje brez pogodb. Pritožbe bolnikov že prihajajo. Sodelovanje zasebnikov je nujno," je dejala.

Po njenem so posebna težava zdravniki brez koncesije, tisti, ki nimajo poslovnega sodelovanja z ZZZS. "Tudi oni so zdravniki, imajo licence, vendar ti ljudje ne morejo pomagati. Imamo zdravnike, ki želijo delati, pa jih javni zdravstveni sistem ni sposoben vključiti. Od ZZZS dobivamo odgovore, da ne morejo nič. Glejte, vsi se moramo prilagajati," je dejala Čebašek Travnikova. "Koliko časa bo vlada tolerirala, da zasebniki ne morejo sodelovati?, je vprašala. 

Razkuževali bi opremo za enkratno uporabo

Epidemija covid koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia
Po njenih besedah obstaja napoved, da bo opreme za potrebe zdravstva v bližnji prihodnosti dovolj za sprotno rabo. Proučujejo se možnosti, kako bi opremo za enkratno uporabo naredili spet varno. "A poskusi niso obetavni. Razkuževanje opremo tako poškoduje, da ni več varna, naprave, ki je ne bi poškodovale, pa so težko dostopne ali jih ni mogoče uporabiti za množično uporabo. Vse to pomeni dodatno tveganje za zdravstvene delavce in tudi za paciente," je opozorila predsednica zdravniške zbornice.

Okuženi zdravstveni delavci

Ob tem je spomnila na veliko število okuženih zdravstvenih delavcev. "Ne vemo, kdo so ti okuženi, mislim na poklicne skupine, niti ne vemo, od kod so. Če bi vedeli, bi lahko ukrepali in pomagali. Ne moremo si privoščiti, da je toliko zdravstvenih delavcev okuženih in izločenih iz dela. Če se bo ta trend nadaljeval, nismo na dobri poti."

Ob tem je izrazila razočaranje na odlog izplačil dodatkov za izpostavljenost. "Nerazumljivo je, da je prišlo do nejasnoti ravno pri izplačilih za njih. Drugje teh težav očitno nimajo. Za tolmačenje kolektivne pogodbe je bilo dovolj časa, tudi za tolmačenje pravil, če je to potrebno ravno v tem trenutku," je dodala. 

Menjave na NIJZ in ministrstvu za zdravje

Vladne menjave na NIJZ in ministrstvu za zdravje, kjer je od danes nova državna sekretarka članica Mladih zdravnikov Tina Bregant, je Čebaškova komentirala z besedami, da so takšne menjave vedno politične. "Upam, da bo Tina Bregant dobro zastopala zdravništvo," je dodala ob tem. 

"Delim občutek razočaranja, ki ga doživljajo zdravstveni delavci pri izplačili za dodatno delo. Za pripravo kolektivne pogodbe je bilo dovolj časa. Kljub naporom vlade za pomoč gospodarstvu, pa z ukrepi s področja zdravstva ne moremo biti zadovoljni. "

V prihodnosti velik naval bolnikov

Zdravstveni dom | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Čebaškova je opozorila tudi na stanje v zdravstvu, ko se bodo zrahljali omejevalni ukrepi, kar po njenem pomeni, da bo takrat velik naval bolnikov na različne zdravstvene storitve. "Posamezne preiskave bodo potekale bolj počasi, saj bo treba vsakokrat poskrbeti za varovalno opremo zdravnikov in pacientov, prostore pa zračiti in razkuževati. Prav tako zdravnikov in ostalega kadra vsaj še nekaj časa ne bo dovolj, saj bodo še vedno delovali na področju dela z bolniki s covidom-19. Zato je treba pripraviti pravno podlago, da bodo v dnevno obravnavo bolnikov vključili vse kapacitete," je opozorila.

Naročanje bolnikov

Po njenih besedah bo naročanje bolnikov na nenujne posege treba začeti na novo. "Naročanje pacientov po dosedanjih pravnih aktih ne bo izvedljivo. Vse bo treba začeti na novo, prilagoditi bo treba delo. Država mora dati natančna navodila. Ne smemo se slepiti, splošno zdravstveno stanje se bo v prihodnje zelo poslabšalo, država bo morala nameniti velik del denarja tudi za okrevanje zdravstva, da bomo lahko opravili svoje delo," je še opozorila predsednica zdravniške zbornice. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Ender3 11:58 09.april 2020.

    G.Čebašek se vedno oglaša, kadar ji ni treba. Sedaj se mora pripravljat na novo kanditaturo v jaseni. Karkoli in kadarkoli spregovori dakazuje domet njenega intelektualnega ega. Psihiatri itak živijo v temi srednjega veka.

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 20:32 08.april 2020.

    Najprej si morajo nesposobni doktorčki zaslužkarji prepoloviti plače oziroma naj gredo v penzijo v kolikor izpolnjujejo pogoje.Potem honorarje naj prepustijo sposobnim,mladim neobremenjenim...,potem naj se gredo zdravit. Potrebno je zamenjati bolnićare,tehnićare,..., z zdravim in strokovnim osebjem... .Joj,koliko je tega za "porihtat".

  • munja 18:03 08.april 2020.

    Naj si raje zniža plačo za polovico, pa bo veliko bolje.