Svet
8235 ogledov

Takšne stvari si izmišljajo, da gredo lahko ven

koronavirus covid-19 Romunija Epa
Po skoraj vsej Evropi so v veljavi strogi ukrepi za zajezitev covida-19.

Romunija se je, tako kot preostala stara celina, znašla v primežu novega koronavirusa. V skoraj 20-milijonski državi so zaenkrat potrdili več kot 4.000 okuženih in 182 smrtnih primerov.

Izredne razmere so v Romuniji začele veljati 16. marca, izobraževalne ustanove so zaprli že teden dni prej.

Suceava bolnišnica Katastrofa Svet Ogromna bolnišnica zaprta, med osebjem več kot 50 okuženih!

Velik problem za oblasti je predstavljala vrnitev državljanov, ki so bili na delu v tujini. Veliko se jih namreč preživlja v Italiji - zaradi virusa najbolj prizadeti evropski državi.

Javno življenje v Romuniji je, podobno kot v Sloveniji, povsem zamrlo. Omejeni so tudi izhodi, ena redkih izjem so sprehodi s hišnimi ljubljenčki. In prav ta odlok so, s pridihom humorja, skušali številni izkoristiti.    

"Ker je v bližini doma dovoljen sprehod domačih živali, mišljeni so seveda psi in mačke, so se našli pametnjakoviči, ki so na sprehod v plastični vrečki z vodo vzeli zlato ribico," je za Večer razkril Rok Hanjšek, politolog iz Maribora, ki že dobro desetletje živi v Bukarešti.

koronavirus covid-19 Romunija | Avtor: Profimedia Profimedia

Štajerec je dejal, da je pred nekaj dnevi ogromno pozornosti požel 25-letnik, ki je želel na vsak način sodelovati pri porodu otroka. "Po 50 kilometrih ježe, ker avtobusa ali vlaka ni, je v mesto Iași prispel z zaščitno masko na obrazu na konjskem hrbtu. V porodnišnici je žena imela porod. Ko so ga ustavili, je imel pri sebi tudi izjavo o nujni poti. Vseeno je fasal opomin. Oblasti v Iașiju imajo namreč odlok, po katerem ježe po mestu ne dovolijo."

V preteklih tednih imajo Romuni težave predvsem s hitrim obolevanjem medicinskega osebja. Zaradi pomanjkanja ustreznega kadra so že zaprli nekaj bolnišnic. 

Komentarjev 5
  • SonnyBlack 00:02 08.april 2020.

    se malo,pa bomo vsi prisli ven,brez izmisljotin,in zaceli unicevat drzsvno imovino ustrahovat mogocneze in njihove druzinske clane na njihovih domovih...oni nam prepovedujejo giganje druzenje na javnih povrsinsh in podobno...njim se bo zgodilo to,da bomo mi njim onemogocili druzenje na oziroma ...prikaži več v njihovih domovih... pozivam vse...na demonstracije in nepokorscino, keep nas ustrahujejo,nam na lep nacin grozijo in nam vsem posegajo v nasa zivljenja...se malo pa se bo zacelo z poziganjem teh laznivce

  • ylarcho 15:01 07.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 12:36 07.april 2020.

    so nadmudrili oblast, de

Sorodne novice