Slovenija
6826 ogledov

Epidemija: Tem skupinam ljudi bo vlada priskočila na pomoč

Janez Cigler Kralj Saša Despot
Minister za delo Janez Cigler Kralj je predstavil nekatere rešitve, ki jih bo vlada umestila v drugi protikorona paket.

"Ključna naloga ministrstva je priprava jasnih interpretacij in izvedbenih navodil za vse institucije, ki bodo izvajale prvi protikorona paket. Eden izmed ključnih izvajalcev nekaterih ukrepov bo zavod za zaposlovanje. Pripraviti moramo jasna navodila, da bo te ukrepe hitro in učinkovito izvajati," je dejal Cigler Kralj.

Ministrstvo pripravlja tudi ukrepe za drugi protikorona paket: "Gre za dopolnitve in popravke prvega in za pripravo ukrepov za zagotavljanje likvidnosti podjetij po epidemiji. Tu sodelujejo tudi predstavniki sindikatov, šolstva in socialnega varstva," je pojasnil minister. Dodal je še, da spremljajo tudi razmere v domovih za starejše: "To je področje, kjer imamo 20 tisoč najranljivejših oskrbovancev."

S prvim protikorona paketom je vlada poskrbela za okoli milijon ljudi. "Dobili smo kup predlogov in pripomb iz vseh sfer. Ti predlogi so bili koristni, kar bomo poskušali popraviti v drugem paketu. Ključna skrb je ohraniti čim več delovnih mest in pomagati najranljivešlim," je dejal Cigler Kralj.

Covid-19 Novi podatki Slovenija Imamo 38 novih primerov, več oseb je hospitaliziranih Santiago de Compostela kraja mask Brez sramu Svet Ukradli dva milijona mask in ogromno druge zaščitne opreme

Minister za delo se je včeraj sestal s predstavniki sindikatov, predstavniki socialnega varstva in predstavniki šolstva: "Sindikati so zahtevni pogajalci, a hkrati korektni. Kot minister za delo jih dojamem kot pomembne partnerje v procesu priprave zakonov, ki bodo pomagali številnim zaposlenim."

Sindikati so že na prvi paket pripravili veliko predlogov. Opozorili so, kje zadeve med seboj niso usklajene, kateri ukrepi manjkajo in katere bi lahko izboljšali.

Nekatere njihove predloge vlada podpira in jih bo poslala na strokovno skupino, ki pripravlja drugi paket ukrep.

Koronavirus v Franciji | Avtor: Epa Epa
"V drugi paket bomo vključili, da imajo brezposelni, ki v času epidemije, ostanejo brez dela, možnost koriščenja kriznega nadomestila. To ne bo upoštevano v nobenih pravicah, ki se bodo odmerjale po krizi. Gre za krizno pomoč," pojasnjuje Cigler Kralj.

Druga rešitev, ki jo bo vlada predlagala, je izenačenje zaposlenenih v socialnovarstvenih zavodih. Zaposleni, ki delajo v koncesionarskih domovih za starejše, se bodo izenačili s tistimi v javnih. "To moramo izenačiti, saj oboji opravljajo enako delo," poudarja minister.

Razširila se bo tudi skupina najranljivejših. "Dobili smo veliko opozoril, da smo koga izpustili. Tega nismo naredili namerno, v drugem paketu bomo našli rešitve, ki bi pravično pomagale najranlivejšim," je pojasnil in dodal, da bodo poskušali tudi razrahljati pravila o sedemdnevni vrnitvi na delo v času čakanja. Sindikat in delodajalci so izrazili željo, da ne bi bilo treba delati sedem dni zapored, pač pa bi lahko delovne dneve razporedili po potrebi.

Glede števila brezposelnih Cigler Kralj pojasnjuje, da številke o gibanjih na trgu dela skrbno spremljajo: "Za zdaj malo presegamo lansko število ob tem času. V primerjavi z lansko statistiko ob tem času je brezposelnih okoli dva tisoč več." 

Primerov, kjer so sorodniki oskrbovancev domov za ostarele vzeli v domačo oskrbo, je le okoli deset. Na ministrstvu poudarjajo, da je to zahtevna odločitev, ker se v času epidemije oskrbovanec ne more vrniti v dom. 

Glede posledic krize pa Cigler Kralj poudarja, da bomo breme nosili vsi: "Vlada bo poiskala rešitve, naša odgovornost pa je, da ta bremene pravično porazdelimo tako, da ne bo preobremenjen noben del družbe. Ne morem še konkretno navajati načinov, kako."

Komentarjev 10
  • ylarcho 14:59 07.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • johan12 12:31 07.april 2020.

    Dobro jutro gospod minister. Danes ni 13 marec ampak 7 April. Kako je z domovi za starejše in predvsem njihovo zaščito?

  • Avatar right
    right 12:00 07.april 2020.

    Dajte par milijonov levakom, da jim začepite usta ker drugače bo nastala rdeča pandemija.