Svet
16 ogledov

Američani pred drugo ameriško revolucijo?

Ameriški časopis. Matej Butina
Protesti proti socialni razslojenosti in vladavini enega odstotka bogatih v ZDA odpirajo tudi vprašanja cenzure v tamkajšnjih medijih in pritiskih na zaposlene s strani delodajalcev. Slovenec, ki živi v ZDA, pravi, da nekateri omenjeno gibanje že imenujejo Druga ameriška revolucija.

Matej Butina, ki živi na jugu Kalifornije, v mestu Irvine južno od Los Angelesa, je v pogovoru za zurnal24.si dejal, da se želijo Američani vse bolj aktivno vključiti v gibanje, ki se iz New Yorka hitro širi v druga ameriška mesta.

Kot pravi, se večina njegovih prijateljev, med katerimi je tudi lastnik internetnega podjetja, strinja, da je že skrajni čas za takšen odpor. Prepričani so namreč, da so korporacije postale osebe pred zakonom.

Pod pritiski delodajalcev

Protestov bi se morda udeležilo še več ljudi, če ne bi bili zaposleni pod pritiski delodajalcev. Butina tako razlaga, da slednji od njih zahtevajo, da jim sporočijo, če so bili morda aretirani na shodu, kar pomeni razlog za odpustitev.

 

"Od tu tudi večina strahu, še posebej v Kaliforniji, kjer je trenutno izredno težko dobiti zaposlitev in ljudje preprosto ne želijo tvegati. Obstaja tudi dejstvo, da te delodajalec lahko odpusti tudi že iz samega udejstvovanja na protestih," razlaga sogovornik in pravi, da zakonodaja tega lastniku podjetja ne prepoveduje.

Mediji o protestih zelo malo

Butina tudi opozarja, da mediji o protestih zelo malo poročajo oziroma če že, poročajo le o dogodkih, ki mečejo slabo luč na protestnike. Kot dokaz Slovenec posreduje fotografijo lokalnega časopisa Orange County Register, ki dan po protestu v Los Angelesu in okrožju Orange o protestih ni zapisal niti besede.

Poleg tega pa dostope omejujejo tudi internetni ponudniki. Največji ponudnik AT&T tako po besedah Butina "filtrira dostope preko mobilnega omrežja – osebno nisem imel dostopa do Al Jazeere na telefonu, medtem ko je na računalniku, kjer uporabljam Cox Communications, stran normalno delovala".

Protestov ni mogoče več ustaviti

Sogovornik je prepričan, da protestov ni več mogoče ustaviti. Nekateri že pravijo, da gre za drugo ameriško revolucijo in da so ustanovni očetje ZDA želeli državo, "kjer ima večina pravico do govora in ne samo tisti na vrhu z največ denarja".

Podporniki gibanja ob tem tudi opozarjajo na morebitno omejevanje pravice do zbiranja, ki je zapisana v ustavi. V New Yorku, kot smo pisali, je namreč tamkajšnji župan že nakazal, da bo prepovedal proteste pred Wall Streetom.

"Če bi prišlo do kakršnekoli prepovedi zbiranja, pa verjamem, da bi vse skupaj postalo veliko hujše. Upam si reči, da bi verjetno prišlo do nasilja na obeh straneh, saj bi protestniki kljub temu vztrajali," zaključuje Butina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.