Svet
26 ogledov

Američani rešujejo Ruse in Kitajce

Polarna Zvezda Reuters
Ameriški ledolomilec Polarna zvezda je izplul iz Sydneyja in je namenjen proti ujetima ledolomilcema na Antarktiki.

Kitajski ledolomilec Snežni zmaj je po ruski ladji Akademik Šokalskij drugo plovilo, ki je postalo žrtev ledu na Antarktiki. Snežni zmaj je obtičal v ledu, potem ko je pomagal pri reševanju 52 potnikov na ladji Akademik Šokalskij.

Avstralske oblasti, ki so bdele nad reševalno akcijo, so zaprosile za pomoč enega najmočnejših ledolomilcev na svetu, ameriško ladjo Polarna zvezda. Ladja lahko pri hitrosti tri vozlje prebije led v višini 1,8 metra, pri vzvratni vožnji in zaletavanju v led pa lahko prebije led do višine 6,4 metra. 

"Naša najvišja prioriteta je varnost na morju, zato pomagamo pri reševanju obeh omenjenih plovil," je dejal vice admiral Paul Zukunft. Polarna Zvezda, ki je danes izplula iz Sydneya, bo do ujetih ladij potrebovala teden dni.

Ameriška ladja je priskočila na pomoč, potem ko so s kitajskega ledolomilca potrdili, da so ostali ujeti v ledu. Na Snežnem zmaju je 111 članov posadke. Kot so sporočile kitajske oblasti, ima posadka na ladji zadostno zalogo hrane in pijače ter ni v nevarnosti.

Na ruski ladji Akademik Šokalskij, ki je prav tako še vedno ujeta v ledu, ostaja 22 članov posadke. Ladja je v objemu ledu že od 24. decembra lani.

Komentarjev 1
  • privat 10:28 05.januar 2014.

    igra moči...bravo amerikanci!