Svet
17341 ogledov

Američani sestrelili neznani leteči predmet

Letalo F-16 Profimedia
Ameriško vojaško letalo je v petek z neba nad Aljasko sestrelilo neznan leteči predmet, velik približno kot osebni avtomobil, ker naj bi predstavljal grožnjo za civilni zračni promet.

Za zdaj ni jasno, za kakšne vrste predmet je šlo, tudi njegov izvor ostaja neznan.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby je dejal, da je neznani predmet letel na višini 13.000 metrov in ogrožal civilni zračni promet, zato je predsednik ZDA Joe Biden izdal ukaz o sestrelitvi. Ameriška vojska je v izvidnico najprej poslala vojaška letala tipa F-22.

Piloti so ugotovili, da objekt cilindrične oblike nima pilota ali nadzorne opreme, ki bi jo lahko opazili. Sestrelili so ga nad zaledenelim morjem pri Aljaski, nedaleč od meje s Kanado, ter nato na odročno območje poslali helikopterje, da poberejo razbitine.

Kirby je po poročanju britanskega BBC v petek v Beli hiši dejal, da je bil predmet, ki so ga sestrelili v petek nad Aljasko, veliko manjši od kitajskega balona, ki so ga oborožene sile ZDA sestrelile minulo soboto ob obali Južne Karoline. Tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder je dodal, da predmet "po velikosti ali obliki" ni bil podoben kitajskemu balonu.

Do petka zvečer sicer nihče v Washingtonu ni znal ali ni želel povedati, za kakšen predmet je šlo. Za zdaj tudi ni bilo obtožb na račun Kitajske. "Ne vemo, kdo je lastnik sestreljenega objekta, niti tega, ali je v državni ali zasebni lasti," je dejal Kirby.

Bidnova vlada je ob tem v petek uvrstila šest kitajskih podjetij na seznam tistih, s katerimi Američani ne smejo poslovati. Podjetja naj bi bila povezana s kitajskim obveščevalnim programom. Peking sicer še vedno trdi, da so ZDA minulo soboto sestrelile civilni meteorološki balon.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 51
  • LukaMB 23:14 12.februar 2023.

    Peljal sem svoje tamale v Gardaland in eden je zgubil črn balonček, se opravičujem za to.

  • Kmodri 17:00 11.februar 2023.

    Sestrelitev neznanih letečih predmetov v svojem zračnem prostoru in se ne identificirajo je mednarodno pravno legitimno. Predpostavlja se domneva, da so lahko ogrožajoči, ker se ne ve kakšen tovor prenašajo. Nekaj kar zgleda nenevarno je lahko smrtonosno. Že pozabljen kovček ...prikaži več v avli letališça se razgreli z vodnim topom, prav iz načela previdnosti!

  • radovednica 12:58 11.februar 2023.

    Verjetno je Putin poslal Bidenu Alino Kabajevo v Moskviču, da bo še enkrat v življenju videl, kaj je baba in pol.