Svet
9 ogledov

Američanom se obeta strožji nadzor

Nova agencija za zaščito potrošnikov bo bdela nad obnašanjem finančnih ustanov. Žurnal24 main
Predstavniški dom ameriškega kongresa je potrdil predlog zakona o reformah regulacij finančnega sistema, ki bi naj pomagal preprečiti ponovitev finančnih kriz, kot je bila zadnja.

Gre za obsežno reformo, pred meseci jo je predlagala administracija predsednika ZDA Baracka Obame, ki med drugim ustanavlja novo agencijo za zaščito potrošnikov in celo uvaja kongresni nadzor nad centralno banko. Senat naj bi svoj predlog potrjeval šele prihodnje leto.

Nič o plačah

Predlog zakona sicer ne uvaja omejitve plač direktorjem velikih finančnih podjetij, vendar pa bodo delničarji po novem nezavezujoče glasovali o nadomestilih vodilnim.

Kompenzacijske pakete bodo morali potrditi tudi zvezni regulatorji, s čimer naj bi se poskrbelo, da se s plačami ne bo pretiravalo.
Obama je nemudoma pohvalil odločitev predstavniškega doma, čeprav v predlogu reforme ni dobil vsega, kar je predvideval.

Tako npr. ni dobil popolnih regulacij trga zapletenih finančnih instrumentov, tako imenovanih derivatov, ki so skorajda povzročili kolaps celotnega svetovnega finančnega sistema.

Gre za podjetja, ki trgujejo z derivati zaradi zaščite pred velikimi tržnimi nihanji. Med njimi so General Electric, Coca Cola, Boeing in Caterpillar.

 

Zaščita potrošnikov
Nova agencija za zaščito potrošnikov bo bdela nad obnašanjem finančnih ustanov in preprečevala ter popravljala zlorabe in izkoriščanja nepoučenih vlagateljev.

Republikanci in ameriška trgovinska zbornica so bili odločno proti tej agenciji, ker bo domnevno veliko breme za podjetništvo. Demokrati vztrajajo, da bo breme le za prevarante.

Nadzor finančnih storitev
Predlog zakona ustanavlja svet za nadzor finančnih storitev, ki ga bodo tvorili minister za finance, predsednik Federal Reserve in vodje regulacijskih agencij.

Ta svet bo skrbel za nadzor nad finančnimi trgi in odkrival morebitne grožnje celotnemu sistemu. Nadzorniki bodo lahko ukinili ali razbili tudi zdravo podjetje, če bodo ugotovili, da je preveliko tveganje za sistem.

Finančna podjetja z več, kot 50 milijardami dolarjev premoženja in hedge skladi z 10 milijardami bodo morali prispevati v poseben 150 milijard dolarjev vreden sklad s katerim bodo plačevali razbijanje nevarno velikih finančnih podjetij.

Centralna banka z manj pooblastil
Federal Reserve po predlogu zakona izgublja določena pooblastila. Če bo predlog ostal v sedanji obliki, potem centralna banka več ne bo mogla samovoljno posegati z velikimi finančnimi injekcijami v sistem, ostala bo brez potrošniških regulacijskih pooblastil, kongres pa bo lahko nadziral njeno poslovanje.

Predsednik Federal Reserve Ben Bernanke je odločno proti temu in trdi, da bo vpletanje politike v njihovo delo povzročilo izgubo zaupanja na trgih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.