Svet
3630 ogledov

Amerika na nogah. Med protesti ustreljena dva policista.

Protesti v ZDA
Nasilni val protestov v ZDA po novem primeru policijskega nasilja. Olja na ogenj priliva tudi Trump. Žrtev med policisti.

Dva ameriška policista sta bila ustreljena med nasilnimi protesti v Združenih državah Amerike, ki so izbruhnili po policijskem nasilju in smrti temnopoltega državljana Georga Floyda. Za enega od policistov so bile rane usodne, poroča CNN.

Do incidenta je prišlo v Oaklandu v Kaliforniji, ko je najmanj 7500 protestnikov zavzelo ulice mesta. Protest je bil nasilne narave, protestniki so razbijali izložbem požigali avtomobile in stavbe, zabeleženih je bilo tudi več napadov na policijo.

Protesti širom države

Protesti zaradi policijskega nasilja so sicer nadaljevali po številnih mestih ZDA. Pomirila jih ni niti aretacija 44-letnega nekdanjega policista Dereka Chauvina, ki je v ponedeljek v Minneapolisu zakrivil smrt temnopoltega osumljenca, ko je klečal na njegovem vratu, je poročala STA.

Chauvin je skupaj s tremi kolegi, ki so sodelovali pri Floydovi aretaciji, izgubil službo v torek, v noči na sredo pa so se že začeli divji nemiri s požiganjem in ropanjem. Nadaljevali so se v noči na četrtek, petek in sedaj tudi na soboto.

Protesti v ZDA | Avtor:

Krvavi protesti Svet Policija je prijela reporterja CNN, medtem ko je poročal v živo

Družina zahteva neodvisno obdukcijo

Uradna obdukcija je ugotovila, da je Floyd umrl zaradi omamljenosti, šibkega srca in pridržanja. Možnosti, da je umrl zaradi zadušitve, potem ko mu je policist skoraj devet minut klečal na vratu, čeprav ga je prosil naj ga pusti, ker ne more dihati, pa poročilo ne omenja. Odvetnik družine pokojnega Benjamin Crump zahteva neodvisno obdukcijo in je pripeljal mrliškega oglednika iz New Yorka.

Silovitost protestov in nemirov v Minneapolisu je presenetila, kajti podobni primeri policijskega nasilja nad temnopoltimi v ZDA so postali na žalost skoraj nekaj običajnega. Neobičajnost morda najbolj izkazuje obnašanje voditeljev televizije Fox News, ki so doslej v podobnih primerih nemudoma skočili na stran policije, tokrat pa skupaj s številnimi šefi policij po ZDA kritizirajo delo policistov v Minneapolisu.

Protesti v ZDA | Avtor:

protesti Minneapolis Foto in video Svet Mesto v plamenih: Nenadzorovano divjanje protestnikov, zažgali policijsko postajo

Grožnje Trumpa

Predsednik ZDA Donald Trump je ob posnetkih goreče policijske postaje v petek zgodaj zjutraj na Twitterju prilival olje na ogenj z grožnjo, da bodo na razgrajače streljali. Twitter mu je sporočilo umaknil, Trump pa je kasneje pojasnil, da je mislil povedati le to, da se med razgrajanji lahko tudi strelja. Nikakor pa menda ni grozil s streljanjem na protestnike.

Dejal je tudi, da je govoril s Floydovo družino in izrazil svoje obžalovanje. Videoposnetek aretacije je označil za grozljivo stvar in menil, da za dejanje policista ni opravičila. Pozornost je skušal malce preusmeriti z izjavo za javnost proti Kitajski in odločitev o popolni prekinitvi sodelovanja s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO).

george floyd srce parajoč video Svet Video policiste postavil na laž, mesto v plamenih

Protesti v ZDA | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 18:46 30.maj 2020.

    Vsi,ki mislite,da je ropanje trgovin posledica te aretacije se motite!! Ni nobenega razloga,da ničkrivemu trgocu oropajo trgovino in jo nato pžgejo!! To je kriminal in noben vzrok ne upraviči takega vandalizma!!

  • Friderik1950 17:36 30.maj 2020.

    Aretacije arogantnih, močnih in nevarnih črncev, so izredno nevarne, zato jih učijo, da so izvedene učinkovito in pri tem nehumano brutalno, če se policist za aretacijo odloči, saj sta pri tem ogrožena oba, oziroma vsi udeleženci dejanja in nemalokrat se ...prikaži večse izteče tako kot tokrat. V takih četrtih, so policisti v nenehnem strahu, zato tudi uporaba orožja ob sumu nevarnosti praktično takoj.

  • Miran Kušar 16:55 30.maj 2020.

    Kitajci in Rusi se pa potihoma smejijo, ko gledajo kaj se dogaja v ZDA.