Svet
1835 ogledov

Ameriški senator McCain je prekinil zdravljenje

JOhn McCain Žurnal24 main
Ameriški senator John McCain, ki se od julija lani bori z možganskim tumorjem, se je odločil prekiniti zdravljenje, je danes v izjavi sporočila njegova družina.

K odločitvi Johna McCaina sta po navedbah sorodnikov pripomogla napredek bolezni in neizogibno staranje. McCain je julija lani sporočil, da se bori z agresivno obliko raka na možganih. "V letu, ki je preteklo, je presegel pričakovanja za preživetje," je še sporočila družina. Dodala je, da se je zdaj "z njegovo običajno trdno voljo odločil, da ne bo nadaljeval zdravljenja".

Senator, ki bo prihodnji teden dopolnil 82 let, je bil v času vietnamske vojne vojaški pilot in več mesecev tudi vojni ujetnik. Kot vojni heroj s 17 odlikovanji in človek s pomembnimi sorodstvenimi razmerji je leta 1982 kandidiral na volitvah v zvezni kongres in zmagal, leta 1986 pa je zmagal še na volitvah v zvezni senat.

McCain je dvakrat neuspešno kandidiral tudi za predsednika ZDA. Prvič ga je v boju za predsedniško nominacijo republikanske stranke leta 2000 porazil George Bush mlajši, nato pa leta 2008 na splošnih volitvah po dveh Bushevih mandatih še demokrat Barack Obama.

Po nastopu Donalda Trumpa na predsedniški položaj je postal eden njegovih najglasnejših kritikov. Senator ni nikoli maral Trumpa in je tudi povedal, da ga ne želi na svojem pogrebu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1