Svet
18 ogledov

Ameriški vojaki z misije v Liberiji v karanteno

Na ceremoniji ob spustu ameriške zastave v Iraku. Reuters
Dvanajst ameriških vojakov, ki so bili na misiji v Afriki, so po prihodu v vojaško bazo blizu Benetk poslali v karanteno. Nihče ni kazal znakov okužbe, poudarjajo v Pentagonu, kjer trdijo, da je gre le za preventiven ukrep.

Odločitev Pentagona, da ameriške vojake, ki so zaključili misijo v Liberiji, namestijo v bazi blizu Benetk, namesto, da jih odpeljejo v domovino, je v Italiji sprožila burne odzive.

"Če sodijo v karanteno, bi jih morali izolirati doma," poudarjajo predstavniki lokalnih oblasti, ki dodajajo: "Združene države bi pokazale največ spoštovanja, če bi mislile na tveganja s katerimi ogrožajo tukajšnje prebivalce."

Prebivalce je strah

Tamkajšnji mediji poročajo, da se je število telefonskih klicev v zdravniške ordinacije v zadnjih dneh skokoviti povečalo. Lokalni politiki pa od vlade v Rimu zahtevajo, da ameriške vojake pošlje nazaj v domovino, češ da bi se lahko v stiku z njim okužili tudi drugi vojaki.

Predvidoma danes bo iz severne Afrike v vojaško bazo v Vicenzi prispelo še 35 ameriških vojakov, ki jih bodo prav tako poslali v karanteno. Bolnišnica San Bortolo je na infektološkem oddelku za vsak slučaj že pripravila posebno sobo s petimi posteljami.

Vojaki v karanteno za 21 dni

Pentagon je vojakom, ki so se vrnili z misije v Liberiji odredil 21 dnevno karanteno – tri tedne namreč traja inkubacijska doba za virus ebole.

Vojake so nastanili v izoliranem poslopju v vojaški bazi. Stike z družinami so jim prepovedali, lahko pa obiskujejo telovadnico, omogočili so jim bodo dostop do interneta, dvakrat na dan jih pregleda zdravnik.

"Za ukrep smo se odločili, da bi vojakom, njihovim družinam in okoliškim prebivalcem dokazali, da smo naredili vse za zaščito njihovega zdravja," so zapisali predstavniki ameriške vojske.

Komentarjev 1
  • mirko 17:00 29.oktober 2014.

    Zakaj pa mislite da imajo Američani svoje vojaške baze po svetu ? Zato, da jim ni treba doma reševat probleme, ki nastanejo z vojaki, ko se vrnejo z misije. Zopet ena od "demokratičnih" politik ZDA. Zakaj bi ogrožali sebe, če ...prikaži večče pa lahko druge, he he. Počasi bodo ti Ameri povsem razkrili svoj pravi obraz.