Svet
911 ogledov

Apple in Samsung. Prišlo je do preobrata

Telefon, mobitel, ženska Profimedia
Lestvica najbolje prodajanih.

Pametni telefoni podjetja Apple so bili lani najbolje prodajani pametni telefoni na svetu, pred tem pa je 12 let na vrhu lestvice kraljeval južnokorejski Samsung, kaže raziskava družbe International Data Corporation (IDC). Lani je bilo prodanih 234,6 milijona Applovih iPhonov, medtem ko je Samsung prodal 226,6 milijona pametnih telefonov.

Ameriški tehnološki velikan je imel lani 20,1-odstotni tržni delež, Samsung pa 19,4-odstotnega. Z 12,5 odstotki je bil na tretjem mestu kitajski Xiaomi, izhaja iz poročila, ki ga je ta teden objavil IDC.

"Uspeh in odpornost podjetja Apple sta v veliki meri posledica naraščajočega trenda premijskih naprav, ki zdaj predstavljajo več kot 20 odstotkov trga, k čemur pripomorejo agresivne ponudbe za menjavo staro za novo in brezobrestni finančni načrti," je ocenila vodja raziskav pri IDC Nabila Popal.

Padec Samsunga je po mnenju analitikov prav tako posledica vse bolj razdrobljenega trga pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android, pri čemer so izpostavili Samsungove tekmece v nižjih cenovnih razredih, kot sta Xiaomi in Honor.

Po prvih podatkih IDC je bilo lani skupno prodanih 1,17 milijarde pametnih telefonov, kar je 3,2 odstotka manj kot leto prej. Globalni trg pametnih telefonov je po oceni IDC še vedno v težavah, vendar ne izključujejo možnosti okrevanja trga v drugi polovici letošnjega leta.

iphone12 Pozor E-Life Pozor: Ogrožene naprave iPhone iPhone 15 Apple Predstavitev E-Life Apple pri novih iPhonih popustil pred Evropsko unijo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Ender3 12:21 20.januar 2024.

    Spet ena od dobro plačanih raziskav..Preplačaš prestiž Appla, dokler se ne soočiš z njihovo poslovno politiko. Ko se naprava pokvari jo lahko zavržeš..Prav zaradi njih so uvedli zakon« Pravica do popravila» , ki pa velja samo za Američane. Torej lastniki ...prikaži več jabolka v rokah imate tempirano bombo..

  • Avatar Garancija
    Garancija 11:17 20.januar 2024.

    Apple zaostaja za razvojem,in zato tko je