Svet
841 ogledov

Apple konkurentom ne pusti h koritu

Apple Pay Profimedia
Trenutna tehnologija digitalnega plačevanja Applu omogoča monopol.

Evropska komisija je tehnološkega velikana Apple obtožila, da omejuje dostop do svojega sistema za brezstično plačevanje Apple Pay. Gre sicer za ugotovitve preliminarne preiskave komisije.

Bruselj je Apple opozoril o svojih ugotovitvah, da zlorablja prevladujoči položaj na trgu za mobilne denarnice na napravah z operacijskim sistemom iOS. Družba namreč razvijalcem aplikacij za brezstično mobilno plačevanje omejuje dostop do tehnologije NFC, prek katere poteka tovrstno plačevanje, so ugotovili v preliminarni preiskavi, je povedala evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager.

Margrethe Vestager | Avtor: Profimedia Profimedia

Aplikacija Apple Pay, s katero lahko plačujejo uporabniki Applovih pametnih naprav, je edina mobilna denarnica, ki ima dostop do tehnologije NFC na napravah s sistemom iOS. Drugim razvijalcem tovrstnih aplikacij pa Apple onemogoča dostop do NFC in je možno plačevanje z njimi le, če so povezane z Apple Pay.

Komisija ugotavlja, da ima Apple pomemben položaj na trgu pametnih mobilnih naprav in prevladujoč položaj na trgu mobilnih denarnic za sistem iOS, je še dejala komisarka.

Tehnološko podjetje po mnenju komisije s svojim prevladujočim položajem omejuje konkurenčnost. Omejevanje dostopa do sistema NFC vpliva na konkurenčna podjetja, zmanjšuje inovativnost, zaradi tega pa imajo uporabniki tudi manj možnosti izbire pri uporabi mobilnih denarnic na napravah iPhone.

Današnje opozorilo, ki temelji na preliminarnih ugotovitvah, ne prejudicira končnih rezultatov preiskave komisije, so še pojasnili v Bruslju. Gre za uradni korak v preiskavi morebitnih kršitev pravil na področju konkurenčnosti. Apple ima zdaj možnost za odgovor.

Apple: imajo še druge možnosti

Apple je v odzivu svoje ravnanje utemeljil z varnostnim vidikom. "Apple Pay je samo ena od možnosti, ki je na voljo evropskim uporabnikom za opravljanje plačil," so zapisali.

Zagotovili so, da bodo v sodelovanju s komisijo še naprej delali za to, da bi lahko evropski potrošniki plačevali, kakor jim ustreza, v varnem okolju..

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • tlacan 15:49 02.maj 2022.

    Ne vem zakaj bi izbiral druge aplikacije. Apple pay dela odlično in je brezplačna storitev. Banke svoje aplikacije pa zaračunavajo uporabniku in če bi bilo omogočeno, bi uporabniki Apple telefonov morali uporabljati plačljive programe namesto brezplačnega. Torej: "V čigavo korist dela EU?"