Svet
1670 ogledov

Assange tako bolan, da ne more govoriti

julian assange aretacija Epa
Ustanovitelja WikiLeaksa so po sedmih tednih pripora premestili v bolnišnico.

Ustanovitelja WikiLeaksa Julian Assange je v izjemno slabem zdravstvenem stanju in komaj govori, so sporočili z WikiLeaksa. Assangea, ki so ga aprila aretirali na ekvadorskem veleposlaništvu, so premestili v bolnišnično krilo zapora Belmarsh v Veliki Britaniji.

julian assange aretacija Video Svet Po sedmih letih aretirali Assangea

Zaradi poslabšanja njegovega zdravstvenega stanja so prestavili zaslišanje glede izročitve ZDA. Assange v britanskem zaporu prestaja enoletno kazen zaradi kršitve pogojene kazni. 

Assange je sedem let preživel v zaprtih prostorih ekvadorskega veleposlaništva, zaradi česar se mu je razvila kronična infekcija pljuč. Zdravje pa naj bi se ju še poslabšalo v zadnjih sedmih tednih, ko je v zaporu. Assange naj bi še izgubil težo, s svojim švedskim odvetnikom pa naj bi komaj govori. "Assangova zdravstvena situacija v petek je bila taka, da z njim ni bilo mogoče opraviti normalnega pogovora," je odvetnik Per Samuelson povedal po obisku v Belmarshu.
 

Ameriško pravosodno ministrstvo je v prejšnji teden proti  Assangeu vložilo še 17 novih obtožb, tudi zaradi vohunstva, ker je objavil zaupne dokumente Pentagona in State Departmenta, ki jih je posredoval vojak Bradley Manning. Grozi mu več deset let zapora.
 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.