Svet
3845 ogledov

Po sedmih letih aretirali Assangea

Julian Assange epa
Britanska policija je potrdila, da so aretirali ustanovitelja Wikileaks Juliana Assangea.

Britanski The Guardian poroča, da so Juliana Assangea aretirali na ekvadorski ambasadi, kjer so mu leta 2012 ponudili zatočišče, potem ko mu je grozila izročitev Švedski. Da bi do tega lahko prišlo, so pri WikiLeaks napovedali že prejšnji teden. Sklicevali so se na dobro obveščeni ekvadorski vir, ki je napovedal, da bo Assange moral zapustiti ambasado v roku ur oziroma dni. 

Ekvador je tako preklical azil, kar je dalo pravno podlago britanski policiji za aretacijo. Britanska policija je pojasnila, da so na veleposlaništvo vstopili na podlagi povabila tamkajšnjega veleposlanika.

Nalog za Assangevo aretacijo je bil izdan, ker se 29. junija 2012 ni zglasil na sodišču. Assange je trenutno v pridržanju in bo v najkrajšem možnem času stopil pred sodnika. Po prihodu na policijsko postajo so ga aretirali tudi na podlagi naloga ZDA, ki zahtevajo njegovo izročitev.

Julian Assange Slovenija Juliana Assanga naj bi vrgli iz veleposlaništva

Dogajanje je že komentiral britanski notranji minister Sajid Javid. "Skoraj sedem let po vstopu na ekvadorsko ambasado lahko potrdim, da je Julian Assange v policijskem pridržanju in bo stopil pred roko pravice v Združenem kraljestvu. Rad bi se zahvalil Ekvadorju za sodelovanje in policiji za profesionalnost. Nihče ni nad zakonom," je dejal Javid. 

Ekvadorski predsednik Lenin Moreno je pojasnil, da so mu odvzeli azil zaradi njegovih ponavljajočih se kršitev mednarodnih konvencij. Odnosi med ekvadorskimi oblastmi in Julianom Assangeem so se začeli krhati v zadnjem obdobju. Prejšnji mesec so mu tako odvzeli dostop do spleta in mu prepovedali obiske. 

Julian Assange Svet ZN: Samovoljno pridržanje Juliana Assanga bi se moralo končati

Pri WikiLeaks so potezo ekvadorskih oblasti označili za nezakonito in neskladno z mednarodnimi zakoni. 

Julian Assange je bil od leta 2012 v sobi na veleposlaništvu, ki je pravno gledano ozemlje Ekvadorja. Tja se je Assange, ki je avstralski državljan, zatekel, da ga ne bi izročili Švedski, ki ga je zahtevala zaradi obtožb o posilstvu. Čeprav so te že zavrgli, ga Velika Britanija "išče" zaradi kršitve pogojev varščine.

WikiLeaks je leta 2010 objavil zaupne depeše ameriških diplomatov. 

Julian Assange ekvadorski predsednik Svet "Assange lahko ostane, dokler hoče"
Komentarjev 6
  • anton55 17:12 11.april 2019.

    Uničujejo mu življenje,ker je dal v javnost resnico.Sramota za civiliziran in neki demokratični svet.

  • stanislav37 14:08 11.april 2019.

    https://www.academia.edu/38743639/Politics_of_Clowns

  • Pepe007 13:25 11.april 2019.

    Če pravi čas odstraniš sla, bodo ljudje pozabili na novico, ki jo je prinašal. Očitno menijo, da ta čas še ni zamujen. Najkasneje do letošnjega črnega petka, bo večina sveta pozabila, da je obstajal Assange in WikiLeaks.

Sorodne novice