Svet
1737 ogledov

Assange: V dvorani se je težko spomnil tudi svojega rojstva

Assange - shod v podporo - London Profimedia
Sodišče je zavrnilo zahtevo za preložitev sojenja.

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange, ki ga je Washington obtožil izdaje vladnih skrivnosti in mu grozi izročitev ZDA, se je danes prvič po šestih mesecih pojavil v javnosti na zaslišanju v Londonu.

Proces o izročitvi Assangea ZDA se bo nadaljeval februarja prihodnje leto, kot je bilo načrtovano, saj je sodnica Vanessa Baraitser zavrnila zahtevo njegovih odvetnikov za trimesečno preložitev, da bi imeli več časa za pripravo na sojenje.

Za 19. december je določila nov narok za zaslišanje, ki bo potekal pred glavno obravnavo v zvezi z morebitno izročitvijo ZDA februarja prihodnje leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Assange - shod v podporo - London | Avtor: Profimedia Profimedia

Na sodišču zmeden

48-letni Avstralec se je na sodišču v Westminstru zdel zmeden, poročajo agencije, zdelo se je, da se težko spomni svojega rojstva, na koncu obravnave pa je sodnici sporočil, da ne razume, kaj se je zgodilo. Pritožil se je tudi nad pogoje pridržanja v londonskem zaporu Belmarsh na jugovzhodu Londona, poroča AFP.

"Ne morem dostopati do svojih objav, zelo težko je karkoli narediti, ti ljudje pa imajo neomejene vire, imajo nepošteno prednost," je dejal s komaj slišnim glasom.

julian assange aretacija Zdaj je uradno Svet Oglasile so se ZDA: Začetek konca za Juliana Assangea

Assange - shod v podporo - London | Avtor: Profimedia Profimedia

Grozi mu 175 let zapora

ZDA od Veliki Britanije zahtevajo izročitev 48-letnega Assangea, ki ga Washington med drugim obtožuje izdaje vladnih skrivnosti. Glavno zaslišanje v zvezi z morebitno izročitvijo ZDA je v Veliki Britaniji predvidno naslednje leto; začelo naj bi se 25. februarja.

Obtožnica ZDA proti Assangeu ima 18 točk. Med drugim je obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ki naj bi ji pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, in vohunstva. V primeru, da ga bodo spoznali za krivega, mu grozi 175 let zapora.

Pred sojenjem je v okolici sodišča potekal shod v podporo Assangu z zahtevo, da se ga izpusti.

julian assange aretacija Assangeev oče Svet Assangeev oče pozval Avstralijo, naj omogoči sinovo vrnitev

Assange - shod v podporo - London | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Janez_53 08:37 22.oktober 2019.

    Butast naslov članka! A se mogoče pisec spomni svojega rojstva???

  • Kmodri 20:55 21.oktober 2019.

    Mučenik in heroj svobode ter človek, ki je razkril, kako so vlade prestrašene vse bolj pobesnelega ljudstva nad plutokracijo...