Svet
2703 ogledov

Velika Britanija bo Assangea predala ZDA

Julian Assange epa
Začetek konca Juliana Assangea?

Britanski minister za notranje zadeve je je dan po prejetju uradne zahteve podpisal odločbo za izročitev Juliana Assangea ZDA. Britanski notranji minister Sajid Javid je tako sodišču odprl pot, da sprejme končno odločitev in Assangea izroči Združnim državam. Sodišče bo o tem odločalo po jutrišnjem zaslišanju, ki bo zaradi slabega zdravstvenega stanja Assangea najverjetneje kar v zaporu. 

Obsodijo ga lahko na 175 let zapora

ZDA so Assangea najprej obtožile zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, da ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije. Kasneje so obtožnico razširili še za 17 točk, med drugim so ga obtožili vohunstva. Če bo obtožen v vseh 18 točkah, bi ga lahko obsodili na 175 let zapora.

V slabem zdravstvenem stanju

Assange trenutno v Veliki Britaniji prestaja kazen zaradi kršitve pogojnega izpusta, ko je v Ekvadorskem veleposlaništvu pred sedmimi leti našel zatočišče pred izročitvijo ZDA. Assange je bil namreč leta 2012 po aretaciji zaradi obtožb posilstva izpuščen na prostost, a se je potem izognil odločanju o izročitvi s pobegom na ekvadorsko veleposlaništvo, saj se je bal, da bi ga Švedska izročila ZDA. V začetku aprila so mu ekvadorske oblasti odpovedale zatočišče, Assangea so aretirali in odvedli v pripor. 

julian assange aretacija | Avtor:


Assange, ki je sedem let preživel v zaprtih prostorih, ima zdravstvene težave, zaradi tega so na Otoku konec maja preložili zaslišanje v okviru obravnave ameriške zahteve za izročitev.

julian assange aretacija Svet Assange tako bolan, da ne more govoriti

 

Komentarjev 6
  • irena52 15:26 13.junij 2019.

    Angleži so bili zmeraj ene velike izkoriščevalske riti. Žal tudi v tem primeru delajo kot pravijo Ameri

  • Janez_53 14:28 13.junij 2019.

    Sramota za Veliko Britanijo! Assange se bo v zgodovino zapisal kot junak, ki si je upal javno objaviti podatke o velikih lopovščinah! Ampak na žalost bo to plačal z življenjem.

  • Snežinko 13:59 13.junij 2019.

    Ok, kriv ali ne kriv, nima veze... mene bolj zanima, kaj je dosegel s tem, da se je "zatekel" na tisto ambasado? Sedem let je bil že zaprt, zdaj mu sicer grozi dosmrtna, ampak, a bo kaj razlike? Zaprt je ...prikaži več bil tu, zaprt bo tam. Kot rečeno: kriv ali ne kriv, moral bi vedeti da nima smisla scati proti vetru, ker si na koncu sam moker...