Svet
4013 ogledov

Assange v zaporu utrpel možgansko kap

Protest za izpustitev Juliana Assanga Profimedia
50-letnik naj bi možgansko kap doživel ravno v času pričanja na višjem sodišču prek video povezave.

Žvižgač Julian Assange je v zaporu Belmarsh doživel možgansko kap, je razkrila njegova zaročenka Stella Moris. Povzročil naj bi jo izjemen stres ob bitki za izročitev Assanga ZDA. 

50-letnik naj bi možgansko kap doživel ravno v času pričanja na višjem sodišču prek video povezave. To naj bi se zgodilo 27. oktobra.

Vse bolj zaskrbljeni za njegovo zdravje

Assange ima tako po njenih navedbah povešeno desno veko, težave s spominom in znake nevroloških poškodb. Vse od takrat jemlje zdravila. "Julian ima težave in bojim se, da bi ta mini možganska kap lahko bila predhodnica hujšega napada. To povečuje naše strahove glede njegove zmožnosti preživetja, dlje kot traja ta dolga pravna bitka," je dejala in dodala, da so tovrstni sodni postopki izjemno stresni, poleg tega je bil njen zaročenec dalj časa v celici, kjer mu je primanjkovalo svežega zraka, sončne svetlobe ter ustrezne prehrane.

Njegovi odvetniki sicer opozarjajo, da bo v ZDA izpostavljen razmeram, ki bi lahko povzročile resno tveganje za samomor.

Morisova in Assange imata dva sinova, štiriletnega Gabriela in dveletnega Maxa, zaročena sta že pet let. Po poročanju portala DailyMail naj bi ga v petek obiskala v zaporu skupaj z obema otrokoma. 

Zaročenka: ZDA igrajo umazano igro

Sodišče v Londonu je sicer v petek v pritožbenem postopku razveljavilo zavrnitev izročitve ustanovitelja WikiLeaksa ZDA. Na januarja sprejeto sodno odločitev so se pritožile ZDA in sodišče je zdaj njihovi pritožbi ugodilo.

Zoper sodbo se lahko Assange pritoži do 23. decembra, v Združenem kraljestvu pa bi mu lahko grozilo več mesecev – morda let – pripora. Morisova je ob tem dejala, da je nezaslišano, da nekdo, ki sploh ne prestaja zaporne kazni, v zaporu ostane več let. "Julian ne ogroža nikogar. To je popolno ignoriranje njegove osebne svobode in naše pravice do družinskega življenja," je dodala in poudarila, da ZDA igrajo umazano igro. "To je vojna izčrpavanja," je še dejala.

Ustanovitelj WikiLeaksa se zaradi objave 500.000 zaupnih dokumentov v zvezi z vojnama v Afganistanu in Iraku v ZDA sooča z 18 točkami obtožnice. V primeru izročitve, sojenja in obsodbe mu lahko grozi do 175 let zapora, čeprav je točno kazen težko oceniti in bi bila lahko tudi krajša, pojasnjuje AFP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • mph2 10:40 12.december 2021.

    Za bruhat. Assange je heroj. :-( Plačal je ceno razkrivanja pokvarjenosti politike. Največje zlo že desetletja za mir na svetu pa nimam dvoma je Amerika (daleč od tega, da bi si želel imet kot edino velesilo Ruse ali Kitajce, ampak ...prikaži več njih vsaj ni poln gobec demokracije in človekovih pravic kot teh pokvarjencev).

  • Joseph_Sims 10:21 12.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦