Svet
399 ogledov

Avstralci našli "iglo v kopici sena"

radioaktivna kapsula iskanje Avstralija
1/3
Epa
Iskalna akcija za pogrešano radioaktivno kapsulo je obrodila sadove. Avstralske oblasti so sporočile, da so kapsulo našli.

V Avstraliji je v zadnjem tednu potekala velika iskalna akcija. Med transportom iz rudnika severno od mesta Newman in predmestjem Pertha na zahodu Avstralije je izginila srebrna kapsula, velika le šest krat osem milimetrov, ki vsebuje majhno količino radioaktivne snovi. Kje na 1.400 kilometrov dolgi poti, se je kapsula izgubila niso vedeli. 

Oblasti so sprožile veliko iskalno akcijo, saj je kapsula predstavljala nevarnost za okolico. V njej se nahaja cezij-137, ki lahko povzroči opekline, poškoduje kožo ali povzroči slabost. Z izpostavljenostjo omenjeni kapsuli bi posameznik prejel količino radiacije enaki desetim rentgenskim slikanjem v eni uri ali enoletni količini običajne radiacije. 

radioaktivna kapsula | Avtor: Epa Epa

Ekipe, ki so na terenu iskale kapsulo, so uporabljale posebno opremo, med drugim tudi naprave za zaznavanje radiacije, navaja BBC. Kapsulo so odkrili s pomočjo vozila, ki je bilo opremljeno z napravo za zanavanje radiacije in je s hitrostjo 70 kilometrov na uro potovalo po poti, ki jo je opravil tovornjak, na katerega je bila naložena kapsula. Na območju, kjer so zaznali radiacijo, so nato s prenosno opremo nadaljevali iskanje in kapsulo našli približno dva metra stran od ceste. 

Kapsulo je prevzela vojska, da gre za pogrešano kapsulo, so potrdili s pomočjo serijske številke kapsule. Predmet so zdaj prepeljali na varno lokacijo v Perthu. 

radioaktivna kapsula iskanje Avstralija | Avtor: Epa Epa

Podjketje Rio Tinto, ki upravlja z rudnikom Gudai-Darri je obljubilo, da bodo izvedli temeljito preiskavo, saj želijo odkriti, kako se je kaj takega lahko zgodilo. Kapsulo so 12. januarja odpeljali iz rudnika proti Perthu. Ko so 25. januarja pregledovali prispele predmete, so opazili, da kapsule ni na mestu, kjer bi morala biti. Domnevajo, da je med prevozom zaradi vibracij popustil vijak, kapsula pa je nato padla skozi luknjo zanj. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.