Svet
38 ogledov

Avstrija bo del migrantov takoj vrnila Sloveniji

begunci Saša Despot
Avstrijska vlada namerava uvesti nov sistem nadzora meje pri Špilju, ki bi zagotovil nadzorovan prihod migrantov. Ali to pomeni tudi ograjo, še ni jasno, balkanske migrante pa naj bi takoj vrnili nazaj v Slovenijo.

Na triurnem srečanju notranje ministrice Johanne Mikl-Leitner iz vrst socialdemokratov (SPÖ) in obrambnega ministra Geralda Kluga iz vrst ljudske stranke (ÖVP) so se dogovorili o sistemu upravljanja z mejo pri Špilju, da bi tako večjim skupinam migrantov preprečili nenadzorovano prečkanje meje. Sistem naj bi vzpostavili v roku od treh do šestih tednov, je povedal generalni direktor za javno varnost Konrad Kogler.  

Po tem načrtu bi mejo med avtocesto in železniško progo pri Špilju blokirali, migranti pa bi se zbrali na slovenski strani, nato pa bi jih na avstrijski strani sprejeli na nekakšno "območje prihodov". Tam je predvidena ločitev moških, žensk in družin ter kontrola migrantov pri vstopu v Avstrijo.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

A po besedah Koglerja ni predvidena registracija migrantov z odvzemom prstnih odtisov v skladu z dublinsko uredbo, ki se uporablja na zunanjih mejah EU. To je namreč obvezno samo na zunanjih mejah schengenskega območja ali če begunci v Avstriji zaprosijo za azil, ne pa pri nadaljevanju njihove poti v Nemčijo.

Migrante iz balkanskih držav takoj nazaj v Slovenijo

Po tej mejni kontroli so predvidena območja za oskrbo in nadaljnji transport migrantov. A načrt mejnega nadzora po besedah Koglerja predvideva, da bodo nemudoma nazaj v Slovenijo poslali migrante iz balkanskih držav, ki nimajo možnosti za azil. Za te migrante bodo vzpostavili t. i. območje zavračanja. Kogler je zatrdil, da se o vračanju balkanskih migrantov pogovarjajo s slovenskimi kolegi.

Medtem pa se po poročanju agencije APA vladajoči SPÖ in ÖVP še nista dogovorili, kako bi migrantom, ki bi se poskušali izogniti mejnim kontrolam, preprečili nezakonit prehod meje. Po besedah Koglerja obstaja več modelov - da bi mejo pri Špilju nadzorovali z osebjem, tehničnimi sredstvi ali kombinacijo obeh. Do petka naj bi se dogovorili še o tem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:03 12.november 2015.

    Hočeš nočeš konflikt z Hrvaško je zelo verjeten. Namreč ko Avstrija začne zavračat, bomo tudi mi začel zavračat. Me pa zanima kako bo ko bodo vsi te razočaranci ki se jim bodo nemško-avstrijske sanje zrušile bili poslani nazaj v ...prikaži več Slovenijo. Znal bi se zgodit da bo marsikdo od njih pri nas zaprosil za azil. Imamo že kakšne plane koliko jih lahko sprejmemo za azil? Moral bi imet jasno številko do katere smo še sposobni ponudit zaščito azilantom.Mediji kar malo zanemarjate ta azilantski vidik. Sicer pa sem zato da Slovenija pomaga kolikor lahko pribežnikom in azilantom ampak mormo imet podroben načrt koliko jih lahko sprejmemo in delovno vključimo v družbo.

  • Cash Cow 07:43 12.november 2015.

    http://www.nowtheendbegins.com/video-proof-obamas-war-syria-will-arm-demonic-muslim-cannibals/

  • KOJAK 21:55 11.november 2015.

    Mi jih že na hrvaški meji zavrnemo...simple.