Svet
2512 ogledov

Avstrija na slovensko mejo pošilja dodatne vojake

Avstrijska policija na Šentilju
Avstrija bo okrepila nadzor svoje meje, saj v državo znova vstopa več migrantov, sta danes sporočila notranji minister Karl Nehammer in ministrica za obrambo Klaudia Tanner. Na mejo naj bi sprva poslali približno 400 dodatnih vojakov, razpoložljivih pa naj bi bilo do 2000 vojakov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po navedbah na spletni strani časnika Der Standard bodo vojake napotili na meje z Madžarsko, Slovenijo in Slovaško.

"Cilj je nadzor migracijskih gibanj," je na današnji novinarski konferenci dejala Tannerjeva. Kot je pojasnil Nehammer, opažajo, da se število prijetih oseb na avstrijski meji znova povečuje, posebej na meji z Madžarsko.

"Od Evropske komisije, ki razpravlja o vprašanjih razdeljevanja beguncev, ne dobimo nobene podpore. V Avstriji imamo eno največjih afganistanskih skupnosti v Evropi, pot migrantov pa gre skozi deset varnih držav. Avstrija in Nemčija sami ne zmoreta reševati afganistanskega problema za celotno Evropsko unijo," je dejal Nehammer.

Letos so aretirali že približno 200 tihotapcev migrantov. "Razmere so resne. Evropski azilni sistem je spodletel," je še dejal avstrijski minister.

Danes so tako odredili, da na mejo napotijo pripadnike bataljona iz Celovca. Jägerjev bataljon 25 je na poti na Gradiščansko, kjer načrtujejo vzpostavitev situacijskega centra, v katerem bi se lahko usklajevale oborožene sile in policija, navaja APA.

Natančne potrebe po vojakih na mejah s Slovaško, Slovenijo in še posebej z Madžarsko v državi nenehno ocenjujejo, je zatrdila ministrica za obrambo. "Kako velike bodo dejanske potrebe, bomo določili v sodelovanju z gradiščanskim državnim policijskim direktoratom," je dodal avstrijski notranji minister.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 7
 • bobubob 10:07 26.julij 2021.

  Koliko let so rabili, da so ugotovili tole o azilnem sistemu.......Izgleda, da volilci tudi drugje ne pomislijo, s kom bodo delili oblast nad svojim okoljem in premoženjem...

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 04:27 25.julij 2021.

  Če bi mi imeli vojsko na meji in bi lovili ilegalce, bi ti bili primorani zaprositi za azil pri nas in bi jih imeli par mesecev ali celo let na grbi...Bolje je stran pogledati, ker itak gredo v 99,99% naprej proti severu...

 • mirror 21:29 24.julij 2021.

  Pri nas pa zaradi butastih levičarjev ni SV na meji. V Jugi je bila JLA na mejah, policija in carina pa na mejnih prehodih. Če je JLA ujela prebežnike čez mejo, jih je izročila policiji, takrat še Ljudski Milici. Ne ...prikaži več razumem zakaj te dobre prakse ne uporabimo mi. Samo zato, ker je JJ na oblasti, kajne levičarji?